Smanjite čukljeve i eliminišite bol bez operacije: 6 kućnih tretmana sa neverovatnim efektom!

Kad god imate priliku, izujte cipele i hodajte bosi
Da li ste znali da čak polovine svetske populacije imaju problema sa čukljevima?

Ovaj bolan i neprijateljski problem češće pogađa žene, a najčešći uzrok jeste nošenje neadekvatne obuće, piše Stil.kurir.rs.

Čukljeve ne mogu uvijek da se šire, ali zato postoji nekoliko načina da ih smanjite i ublažim bol, a da bez operacije!

1. Što češće hodajte bosi

Kad god imate priliku, izujte cipele i hodajte bosi. Da biste pomogli da se mišići stopala ojačaju, a kost palca polako treba da se vrati u svoje mesto. Ako vam smeta izazivač bol, gledajte da bez obuće gazite po tankom tepihu. Nemojte da silite. Ako vam smeta prijava, insistirajte samo pogoršavate problem s čukljevima.

2. Smanjite upalu pomoću ljutih paprika

Crvene čili paprike imaju antiupalni efekat, pomažu i da se čukljevi zagreju, što popravljaju cirkulaciju. Postoje dva načina da koristite ljute papričice za lečenje čukljeva:

– Iscedit sok iz paprike i njime namažite čukalj. Nakon toga nanesite malo vazelina i umotajte u krpu. Ostavite da djeluje 15 minuta.

– Pomešajte seckane ljute paprike sa malo maslinovog ulja u odnosu 1:2 i nanesite na čukalj. Lagano masirajte 15 minuta. Ako vas mnogo peče, smanjite količinu paprika, pa je s vremenom ponovo povećavajte.

Resetujte štitnu žlezdu: Sagorevaće duplo više masti i ubrzaće metabolizam!

3. Ojačajte mišiće stopala

Vežbe za mišiće stopala drastično će smanjiti bol u čukljevima, samo kad ih izvodite, pazite da ne preopteretite čukljeve.

– Stanite uspravno i “zalepite” nožne prste za pod na 10 sekundi, bez podizanja pete. Zatim ih podignite i opustite na 10 sekundi. Ponovite vežbu 5 puta.

– Stanite jednom nogom na peškir i prstima ga uhvatite. Odignite ga od zemlje, držeći ga samo nožnim prstima. Držite 10 sekundi. Ponovite 5-10 puta.

4. Koristite led

Led će vam pomoći da smanjite upalu i bol u čukljevima. Umotajte kockicu leda u pamučnu krpu i stavite na čukalj. Ne pritiskajte jako. Držite 10-20 minuta. Ovaj tretman možete koristiti dva puta dnevno.

Gljivice na noktima (onihomikoza) – kako ih izliječiti prirodnim putem?

5. Ricinusovo ulje

Što se tiče jak antioksidansa, moćni su antimikrobnim svojstvima. Takođe pomaže u smanjenju apala i bole, zbog čega je dobar za tretiranje bolnih čukljeva.

Zagrejte 50-100 ml ricinusovog ulja. Umočite krpu u toplom ulju, nanesite na čukalj. Umotajte stopalo suvim zavojem ili drugim krpom kako bi ulje što duže bilo toplo. Pogledajte 20 minuta i ponovite još jednom u toku dana.

6. Longeta za čukljeve

Korektori su odličan način za lečenje čukljeva. Oni drže problematičnu kost u ispravnom hodu, fiksirajući je na svom prirodnom mestu.

(Stil.kurir.rs)

You may also like...