Žižula smiruje upale i probavne tegobe te snizuje tlak

Žižula (lat. Ziziphus zizyphus), zvana još i žižola, čičimak, ćićindula i cicindra, a poznata i kao kineska datulja, drevno je azijsko voće koje se udomaćilo na Mediteranu, pa tako i u našim primorskim krajevima.

Bodljikavo stablo žižule vrlo je otporno na vrućinu i hladnoću. Na izmaku jeseni dozrijevaju koštuničavi plodovi crveno-narančasto-smeđe boje od kojih se pripravljaju delicije za zimsku okrepu.

Ovisno o sorti, plodovi su oblikom nalik šljivama, maslinama ili datuljama. Meso žižula aromatično je, ugodna slatko-kiselkastog okusa, a jedu se svježe ili osušene.

Osušene žižule okusom podsjećaju na datulje, pa ih mnogi nazivaju zimskim datuljama. Od žižula se pripremaju marmelade i sokovi. Plodovi se mogu i kandirati, ili “potopiti” u lozovači za aromatičnu ljekovitu rakiju. Od plodova, lišća i kore žižule dobivaju se ljekoviti pripravci i čajevi.

Žižula je bogata vitaminom C (doznajte koji su još odlični izvori vitamina C), raznovrsnim mineralima (kalij, fosfor, kalcij, željezo, magnezij), voćnim kiselinama, vlaknima i snažnim antioksidansima – flavonoidima.

Žižula ublažuje upale i probavne tegobe. Pomaže sniženju krvnog tlaka i povišene tjelesne temperature; umiruje i zacjeljuje osjetljivu i oštećenu kožu; smanjuje napetost i bol u mišićima. Koristi se i kao prirodni antidepresiv, a navodno je moćan afrodizijak.

MOŽDA VAS ZANIMA

Napitak koji čisti jetru od toksina

Možda mislite kako je napitak za čišćenje jetre nešto neobično, zapamtite da upravo jetra čisto organizam od toksina.

Mamurluk je posljedica otpuštanja alkohola iz pića u naš organizam, a s tim procesom dolazi i dehidracija. Previše čaša alkoholnog pića prodrmat će vaš živčani sustav, poremetiti moždane kemikalije i prouzročiti glavobolju, vrtoglavicu i mučninu.

Ako vas upravo ti simptomi muče, obavezno isprobajte ovaj napitak!

Što je potrebno:

3 cikle – stimulira rad jetre
3 mrkve – stimulira rad jetre
2 šalice zelenog povrća – neutralizira teške toksine
1 limun – pun vitamina C sintetizira toksine
1 jabuka – čisto od toksina hladne vode blender
Sve namirnice stavite u blender i konzumirajte napitak odmah kako bi vam bio od koristi!

POGLEDAJTE  Ovaj sirup SPREČAVA KAŠALJ KAO OD ŠALE već od prvog dana korišćenja: Evo kako se JEDNOSTAVNO PRIPREMA

Izvor:http://ordinacija.vecernji.hr

You may also like...