Hrana za srce koje puca od zdravlja

Zob
Bogata omega-3 masnim kiselinama, folatima i kalijem, zob je super hrana i sinonim za vlakne. Snižava loš kolesterol (LDL) i sprečava stvaranje plaka u arterijama. Zobene pahuljice u vašem mlijeku, orasima i lanenim sjemenkama predstavljaju ukusan i zdravi doručak. Umjesto mlijeka možete koristiti i bezmasni jogurt.

Riba
Kada govorite o ribi, odmah se sećate zaštite od bolesti srca, s obzirom da je jedan pravi rudnik omega-3 masnih kiselina koje sadrže ovaj vitalni organ. Redovitom konzumacijom ovih kiselina možete sniziti tlak i jednostavno očistiti zgrušavanje krvi. Dvije porcije ribe tjedno će smanjiti vaš rizik od smrti zbog srčanog udara za jednu trećinu! Isplati se tu i tamo pojesti ribe kao što su tuna, losos, sleđ ili sardine.

Orašasti plodovi
Rezultati su najnovijeg istraživanja pokazali kako svakodnevnu konzumaciju orašastih plodova mogu kontrolirati dijabetes tipa 2 i zajedno sporagirati kompliciranje sa ovom bolešću. Odličan je izvor vlakana i magnezije, neophodnih nutritivnih sastojaka dijabetičke prehrane. Ovi plodovi obiluju omega-3 masnim kiselinama i drugim zdravstvenim mastićima koje pomažu probati ugljikohidrate, što rade snižavanja šećera u krvi.

Orašaste plodove vrlo su jednostavno nošene sa sobom, ne hlape i ne mijenjaju okus, jeftine su u usporedbi s drugim izvorima proteina – i vrlo ukusni.

Špinat
Popajeva omiljena hrana štiti srce i održava ga zdravim te vam pomaže da ostanete u dobrom obliku. Najveća blagodat špinata je količina vitamina i minerala: bogato je izvor folne kiseline (49 preporučenih dnevnih unosa po obroku), vitamin A, B, C, E, željeza, mangana i kalija.

Ako se na vašem stolcu nađete svakog dana, možete smanjiti rizik od oboljenja od srčanih bolesti za 25 posto. Česta konzumacija špinata ostavit će i vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da će kompleks vitamina B uložiti u vašu ljepotu.

Ovo lisnato povrće je pravi rudnik vitamina C i beta-karotena, važnih antioksidansa koji imaju svojstven smanjen broj štetnih slobodnih radikala u organizmu.

Čokolada
Sve veći broj znanstvenih dokaza pokazuje kako je čokolada nova superhrana, a sadrži sve antioksidanse. Međutim, nije svaka vrsta čokolade jednako zdrava – postižite na onu tamnu s većim udjelom kakaa. S količinom antioksidansa, tamna čokolada može stati uz bok acai bobice, brusnice, borovnice ili šipku, poznate lijekove namirnice koje čuvaju naše zdravlje i predstavljaju ključ dugovječnosti.

Istraživanje je dokazano kako konzumacija čokolade može smanjiti krvni tlak, povećati elastičnost žila i smanjiti rizik od srčanog ili mogućeg udara. Upravo su flavonoidi zaslužni za dobrobit koji uništavaju slobodne radikale.

K. Horvat
Izvor: http: //ordinacija.vecernji.hr

You may also like...