Po­ho­va­ni ce­ler

Ovo predjelo MOŽETE da Poslužite sa remulad-sosom


Potrebno je:

2 korena celera manje veličine

suvi začin od povrća

biber

tako

sok od limuna

malo brašna

jaje

prezle

margarin ili ulje za prženje

Priprema

Ce­ler do­bro opra­ti i oči­sti­ti. Ku­va­ti ga u vo­di oko 1 sat. Za­tim ga olju­šti­ti i ise­ći na ko­lu­to­ve de­blji­ne ½ cm. Ko­lu­to­ve po­su­ti za­či­nom od po­vr­ća, bi­be­rom i, po po­tre­bi, so­lju. Pre­li­ti li­mu­no­vim so­kom. Osta­vi­ti ih da od­sto­je de­se­tak mi­nu­ta, pa je­dan po je­dan ko­lut uva­lja­ti u bra­šno, umu­će­no ja­je i pre­zle. Pr­ži­ti na vre­lom ulju. Mo­že se slu­ži­ti sa re­mu­lad-so­som.

Remulad sos

Potrebno je:

6 očišćenih sardela

1/2 glavice crnog luka

1 kiseo krastavac

4 kuvana žumanca

mirođija

3 dl ulja

Priprema:

Sardele propasirati, pa umešati tvrdo kuvana žumanca. Masu dobro sjediniti. Dodati najsitnije nastrugan crni luk, sitno naseckan krastavac i mirođiju.
Dobro izmešati u glatku kašu. Zatim, dodavati kap po kap ulja stalno mešajući

MOŽDA VAS ZANIMA

4 superzačina koje bi trebalo jesti svaki dan

Začini i začinsko bilje menjaju ukus jela, ali i odlikuju se lekovitim svojstvima.

Anis

Jedna od najstarijih poznatih začinskih biljaka od prastarih vremena se koristi kao začin i lek. Nakon teške hrane Rimljani su jeli slatkiše od anisa kako bi podstakli probavu, a u Italiji se smatralo da ublažava padavicu. Budući da je antiseptik, čaj se pije protiv prehlade, kašlja i bronhijalnih tegoba. Koristi se i za zaustavljanje štucanja tako da se semenke popiju s vodom. Anis ima intenzivnu aromu pa ga treba dozirati umereno kako ne bi zamaskirao ukus ostalih namirnica. Odličan je dodatak pecivima, keksu, kolačima i poslasticama – ali i umacima i čorbama od ribe.

Kleka

Prema narodnim predanjima širom Evrope kleka ima mistično delovanje. Smatralo se da ko poseče kleku traži nesreću, a da grančica na šeširu štiti od povreda. Kleka je omiljena u Skandinaviji, gde je kombinuju sa mesom, paštetama i ribljim jelima. Kleka ima antibakterijsko delovanje i štiti od tegoba urinarnog trakta.

Đumbir

Od davnine se koristi u kineskom lečenju, a nekada je na stolu imao jednak status kao so i biber. Jedan je od temeljnih začina azijskih kuhinja. Mleveni koren se dodaje medenjacima, kolačima, keksu i sirupima, a nezobilazan je i u marinadama, čorbama i ribljim jelima. Đumbir se koristi protiv želučanih tegoba, za detoksikaciju organizma i protiv prehlade.

Žalfija

Za začin koristi svež ili osuđen spisak koji se usitnjava ili ceo ubacuje u jela. Najbolje se slaže s krepkim i masnim njima poput pečenja. Odlična je u nadevima, umacima i marinadama, ali treba oprezno dozirati kako ne bi dominirala jelom. Italijani se obožavaju i dodaju u popularnu jelu kakva je solimboka, osovina buko ili minestrone. Pomaže u probavljanju masne i slatke hrane, djeluje antiseptički i protivgljivično.

yumama.com

You may also like...