3 seljačka jela od koprive: Pomažu u liječenju senilnosti i zaborava

Svi znamo da je kopriva zdrava. Da mogu, naše bake je proglasio svetom biljkom. Ovo su sve dobrobiti koprive:

Jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama.

Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.

Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode.

Sprečava pojavu adenoma prostate i pomoć u terapiji akutnog prostatitisa. Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

Sadrži mangan koji ublažava staračku senilost i uklanjanje zaboravnosti.

Ima dovoljnu količinu vitamina K koji širi pojavu krvarenja, što je njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani da je popularno nazivan „faktor dugotrajnosti“.

Stvaranje hemoglobina pomaže u gvožđu, bakaru i vitaminu C, a mangan pomaže u aktiviranju gvožđa iz depoa, pa je njegova svakodnevna upotreba prava preventivne anemije.

 

Stari recepti za jela od koprive:

Doručak od koprive: 20ak vrhova mlade koprive (može i više, ako imate); 1 glavica crnog luka, 1 kašika masti, 5 komada jaja, malo mleka, malo kajmake.

Priprema: Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 minuta da se ključaju u vodi). U tiganju na masti propržite crni luk sitno iseckan, pa mu dodajte obarene koprive. Sve dinstajte najviše 5 minuta pa pređite na umućenim jajima u koja ste dodali malo mleka i malo kajmake. Sve posolite i poslužite za doručak.

Juneća kapama od koprive

Potrebno: 1 kašika masti, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 300 g koprive, 200 grama spanaća, 500 grama junetina, isečene na kockice, malo soli, malo brašna, malo bibera.

Priprema: Kockice junetine uvaljajte u brašno pa ih pripremite na masti. Kada uhvate koricu pokupite ih na tanjir. U masti u kojoj je pržila junetina porodinstajte beli i crni luk pa mu dodajte obarenu koprivu i svež spanać. Sve dinstajte dok zeleniš potpuno omekša. Dodajte malo vode (samo da ogrezno povrće) i kockice junetine. Sve posolite i pustite da se krčka oko sat vremena. Poslužite toplo uz kašiku kiselog mleka.

Izvor: stil.kurir.rs

POGLEDAJTE  BOMBA VITAMINA IDE DIREKTNO U KRVOTOK: Ovako se jede živa kopriva, a da se ne ožarite!

About the author