Ovo voće brzo reguliše visok krvni pritisak: ako ga jedete svaki dan, smanjićete rizik od hipertenzije

Visok krvni pritisak ili hipertenzija ugrožava krvne sudove i vitalne organe, a najčešće je uzrokovano lošim načinom ishrane i neredovnim fizičkim aktivnostima, piše Lovesensa.

Ako imate visok pritisak potreban da biste pre promenili način ishrane i životne navike, stručnjaci će to potvrditi u borbi protiv hipertenzije. Američka asocijacija za zdravlje srca potvrdila je da avokado pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska jer je bogat kalijumom. Hrana koja sadrži kalijum reguliše negativan efekat natrijuma u organizmu.

Kalijum pozitivno koristi na stanje zidova krvnih sudova, jer pravilno funkcioniše, imamo izbalansirani krvni pritisak. Konzimiranjem posoljene hrane povećava se nivo natrijuma u krvi, a samim tim raste i pritisak. Kalijum podstiče organizam da preko urina izbaci prekomeran natrijum i tako se pritisak vraća u normalu.

Poread avokada, namirnice koje su bogate kalijumom su: kajsije, grašak, spanać, tuna, krompir, pomorandže i pečurke.

Tinktura je  kao dodatak ishrani postala popularna zbog svojih lekovitih svojstava. Glog sadrži mnoge materije koje su delotvorne za rad celog organizma.

Smatra se najlekovitijom biljkom u svetu zbog svog antioksidativnog delovanja, a za lečenje se koriste dve vrste gloga – crveni i manje poznati beloglog. Glog  možete pronaći putem puteva, ivice šuma i livada, a prepoznaćete ga po trnju i petokrakim listovima.

 

Kako bi se napravila tinktura od gloge, sakuplja se kora, cvetovi i plodovi. Kora se sakuplja u proleće i koristi se osušena ili sveža. Plodovi  se beru u jesen kada su jarkocrveni, a cvetovi se beru neposredno pre otvaranja.

Šta je tinktura od gloga?

Tinkture su koncentrisani ekstrakt biljke koji je jednostavno napraviti i koristiti. Ona izvlači i koncentriše sastojke biljke što je čini efektnim i dugotrajnim lekom. Tinkture mogu biti alkoholne ili bezalkoholne. Alkoholne imaju duži rok trajanja i lako ih je koristiti i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu. Bezalkoholne tinkture su dobar izbor za one koji ne žele ili ne smeju da konzumiraju alkohol.

Lekovitost tinkture od gloga

Glog sadrži aktivne materije sa antioksidativnim delovanjem. U cvetovima gloga nalazi se eterično ulje, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Plodovi gloga sadrže eterična ulja, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. U plodovima se nalaze i kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.

Ovo su samo neka od stanja na koja tinktura od gloga ima delotvoran uticaj:

– Snižava visok krvni pritisak

– Povećava nizak krvni pritisak

– Reguliše rad srca

– Pomaže kod dijabetesa

– Pomaže jetri u borbi protiv kamenja u žuči i bubrezima

– Ublažava gastritisa

– Popravlja cirkulaciju krvi u srcu, mozgu i nogama

– Ublažava funkcionalne poremećaje rada srca, kao što su tahikardija, aritmija i slabost srca

– Jača kapilare i krvne sudove

– Jak je antioksidans

– Povoljno deluje na drenažu limfe

– Koristi protiv celulita i bolesti zglobova

– Odlična je za miran i dobar san

– Sprečava srčani udar

– Čisti masnoće iz krvi

Japanska tehnika za detoksikaciju: potopite stopala u ovu kupku i očistite telo od toksina

Japanska tehnika za detoksikaciju: potopite stopala u ovu kupku i očistite telo od tokisinaPostoje mnoge metode detoksikacije, a mnoge je oduševila japanska tehnika sa stopalima.

Ova prividna suprotnost lekovitosti gloga kao što je dizanje i snižavanje krvnog pritiska, objašnjava se time što lekovite materije gloga deluju tako da se cirkulacija krvi normalizuje, a rad srca ojača, što dovodi do ravnoteže. Time se odstranjuju i sve popratne pojave previsokog ili preniskog krvnog pritiska. Tako nestaje osećaj nadiranja krvi u glavu, uzbuđenje, osećaji vrtoglavice, glavobolje i zujanje u ušima.

Korišćenjem tinkture od gloga dolazi do umirenja nervnog sistema, smanjenja stresa i boljeg spavanja. Svako iznad 50 godina bi trebalo povremeno da uzima tinkturu gloga.

Način primene i recept

Tinktura gloga koristi se tako što se uzmu po tri puta dnevno po 10-15 kapi. Kapi tinkture pomešajte sa vodom, čajem, medom ili šećerom.

Sastojci: 20 g cvetova i listova gloga, 1 dl 96% (ili 70%) alkohola.

Priprema: Iseckajte listove i cvetove gloga na komadiće i stavite ih u staklenu posudu. Prelijte ih alkoholom. Alkohol treba u potpunosti da natopi listove i cveće. U staklenu posudu možete dodati nešto što će neprestano pritiskati listove i cvetove kako bi bili konstantno natopljeni.

Staklenu posudu dobro zatvorite i ostavite da stoji od 4-6 nedelja na sobnoj temperaturi. Svakih par dana protresite posudu.

Izvor: lovesensa.rs

You may also like...