Kad nastupi anksioznost: Ovo može pomoći!

 

Sasvim je ljudski da vas negativne misli ponekad preplave. To vas ne čini ni slabićem ni lošom osobom.

Negativan tok misli nije problem samo ljudima koji pate od anskioznosti. Gotovo svi ponekad osete tu plimu potpuno iracionalnih mračnih misli, samo što kad nemate anksioznost uspete relativno lako da je zaustavite.

A kad imate anksioznost, to ne ide baš tako jednostavno.

Evo malog primera koji pomaže da bolje razumemo kako misli utiču na naša osećanja i ponašanje:

1. Obično počinje “okidačem”, situacijom koja izaziva automatsku misaonu rekciju.Recimo, uzmimo da vam prijateljica nije odgovorila na poruku.

2. Sledeća je automatska misaona reakcija. U najvećem broju slučajeva, ljudi se zaglave u obrascu “čitača misli” koji kaže da je prijateljica sigurno ljuta na vas.

3. Onda dolaze osećanja. Kako se obično osećate kad ste ubeđeni da je neko do koga vam je stalo ljut na vas? Verovatno ste zabrinuti, tužni, bojite se, ili ste ljuti.

4. Posle ovoga dolazi ponašanje. Ovo se prilično razlikuje od osobe do osobe, ali sa različitim osećanjima povezuju se uobičajena ponašanja. Recimo, ako ste zabrinuti i tužni, možda ste tip osobe koji će se zatvoriti u svoju sobu. Ili, možda sebi u takvim situacijama skrećete misli sa problema tako što tražite društvo drugih prijatelja.

Ako se borite sa negativnim tokom misli, i često se “zaglavite” u iracionalnim mentalnim zamkama, niste sami. Potpuno je normalno i prirodno da imate negativne misli. Nema razloga da se toga stidite.

Ali, ako patite od anksioznosti, verovatno ste primetili da se ovi frustrirajući obrasci ponašanja ponavljaju iznova i iznova tokom dana.

Kako možete da pokušate da se izborite sa tim? Potrebno je samo da budete svesni procesa koji se odvija u vama. Zvuči suviše jednostavno da bi bilo istinito, ali u blažim slučajevima anksioznosti stvarno može da pomogne.

Najveći problem sa negativnim mislima kod osoba koje pate od anksioznosti je to što nas lako navedu na pomisao da su one potpuno realne. A realnost ne preispitujemo tako često. Ako pretpostavimo da je nešto istinito, nemamo razloga da to dovodimo u pitanje.

Ali, ako ste svesni da nije baš uvek sve što nam prolazi kroz glavu zasnovano u realnosti, to je dobar prvi korak u zaustavljanju spirale anksioznosti.

Evo kako izgleda gornji primer, ako ste svesni da nije uvek sve što pomislite nesporna činjenica:

1. “Okidač” je isti – prijateljica vam ne odgovara na poruku.

2. Automatska reakcija je ista – “ljuta je na mene”.

Ali, kad jednom prepoznate kako ide vaš tok misli u situacijama koje izazivaju anksiozne napade, možete da pokušate da ga racionalizujete. Dakle, sledeći korak je da sebe podsetite da je možda i nešto drugo u pitanju, i razmotrite druge razloge zbog kojih možda ne odgovara. Znate, “možda je na

poslu”/”spava”/”zauzeta je”, itd.

3. Možda ste i dalje pomalo zabrinuti ili tužni, ali intenzitet i trajanje tog osećanja značajno su smanjeni nego kad je početna postavka “ljuta je na mene”.

4. Ako ste manje uznemireni, veća je verovatnoća da ćete uspeti da nastavite sa dnevnim aktivnostima bez parališućeg osećaja anksioznosti ili potrebe da se zatvorite u sobu i izolujete potpuno.

Ali, imajte u vidu jednu stvar. Sasvim je ljudski da vas negativne misli ponekad preplave. To vas ne čini ni slabićem ni lošom osobom. Važno je samo da nađete način da im ne dozvolite da upravljaju vašim životom.

Ako se borite sa problemima, ako vas mori nešto, ako imate osećaj da je sve izgubljeno… niste usamljeni. Niste krivi. Niste slabi. Potražite pomoć.

 

Izvor: stil.kurir.rs

You may also like...