3 najbolje vježbe za olakšavanje boli u stopalu

Bez obzira stojimo li, sjedimo ili ležimo – jedan dio našeg stopala uvijek je opterećen, a pod utjecajem loše obuće ili zbog manjih ozljeda ono može postati i bolno.

Stopalo se sastoji od ukupno 26 malih kostiju, međusobno povezanih mekotkivnim vezama i zglobovima – a to je veliki broj “dijelova” za kretanje stoga ne iznenađuje broj problema koji ga mogu zadesiti.

 

1. Istezanje stopala
Plantarni fascitis ili petni trn je bolest donjeg dijela petne kosti nastala kao posljedica oštećenja plantarne fascije, a dovodi do djelomičnog ili potpunog puknuća njezinih vezivnih niti, a za nju se često preporučuje vježba istezanja stopala. Bolno stopalo prekrižite preko koljena druge noge. Rukama prihvatite nožne prste i prinesite cijelo stopalo sebi. Palac položite na plantarnu fasciju i lagano ju masirajte kako bi se istegnula. Pri istezanju, osjećaj je kao da imate nategnutu traku u stopalu. Zadržite taj položaj deset sekundi i ponovite deset do 20 puta sa svakim stopalom.

Brzi savjeti za njegovana stopala i ruke!

2. Kotrljanje utega
Uzmite mali uteg za ruke ili napunite malu bocu vodom i stavite na pod. Stanite uspravno, ispružite nogu i kotrljajte tabanom nekoliko minuta i po potrebi promijenite nogu.

Video: 5-minutni trening s utegom za cijelo tijelo

3. Istezanje lista
Kako su tetive i mišići stopala povezani sa mišićima potkoljenice, ponekad istezanje tog dijela noge (lista) može pomoći. Stanite ispred zida tako da su vam stopala nekoliko centimetara raširena, a rukama se oslonite na zid kako bi si olakšali. Podignite pete najviše što možete i tako ih zadržite nekoliko sekundi. Polagano spuštajte petu na pod. Ponovite nekoliko puta tijekom dana.

Izvor:http://ordinacija.vecernji.hr

You may also like...