Što smijete jesti, a što ne ako vas često muče grčevi

Bolne kontrakcije mišića koje iskusimo tijekom grča intenzitetom nas mogu probuditi iz sna, ali onemogućiti nastavak aktivnosti kojom se bavimo.

Grčevi se mogu javiti kada je osoba nepripremljena za tjelesne napore kojima se izlaže – osobe koje tek krenu trenirati neki sport ili vježbati gotovo sigurno će se upoznati s grčevima ako pretjeraju s intenzitetom tjelesne aktivnosti. 

Grč traje nekoliko dugih sekundi do desetak minuta, ali neugoda i bol se mogu produžiti.  

Hrana koja pomaže

Ako imate problema s grčevima, važno je konzumirati namirnice koje sadrže kalij, jer ovaj mineral pomaže tijelu u razgradnji ugljikohidrata i izgradnji mišića. Dnevna doza hrane bogate kalijem stoga vam može pomoći u uklanjanju grčeva u nogama i sprječavanju njihovog ponovnog nastanka.

Što odabrati? Šaku sušenog voća, čašu soka od rajčice, sok od citrusnog voća ili mlijeko, naranču ili bananu – izbor je doista raznolik. Važno je i piti puno vode jer pomaže cirkulaciji i iz mišića uklanja štetne tvari koje uzrokuju grčeve.

Hrana koja šteti

Kofein, koji se najčešće nalazi u kavi, čaju i nekim gaziranim sokovima, može doprinijeti grčevima jer utječe na sužavanje krvnih žila i usporavanje cirkulacije u mišićima. Prebacite se na kavu bez kofeina, biljne čajeve ili vodu.

Izvor. http://ordinacija.vecernji.hr

You may also like...