Kako sve možete koristiti kadulju?

Latinsko ime kadulje salvije znači spasiti ili liječiti. Kadulja je vrlo ljepša biljka, au doba Karla Velikoga sadila je skoro u svakom vrtu i radila je svoje vlasništvo nekako svijetli biljkom.

U povijesti su  Egipćani, Rimljani, Grci i kasnije Europljani su koristili za neke bolesti poput bolesti usta, usne šupljine i grla, kod ponovnog dolaska, vjerojatnih smetnji i upale mjehura . Ova biljka sije se u travnju i svibnju, a koja je vrlo osjetljiva na mrazu, u sjevernom predjelima treba više njege. Cvijet kadulje vole i pčele , pa zato ne čudi da je  med  jedan od najljekovitijih.

Zdravstvena svojstva kadulje

Čaj od kadulje je najbolji izbor primjene. Djeluje kao  antiseptik i smiruje upaljeno grlo . slučaju upotrijebite grla, zuba i desni grkljajte čaj od kadulje 2-3 puta dnevno . Biljka je  izvrsno antibakterijsko sredstvo koje pročišćava krv i smanjuje glukozu pa zato preporučuje dijabetičarima . Kadulja  snižava temperaturu, smanjuje stres, djeluje protiv bolova te pomaže kod krvarenja i upala . Čaj r egulira crijeva i probavu , pomaže i kod  migrene i ponovo . Kadulja je dobra za ženski menstrualni ciklus i hormonalno poteškoće.

 

Čaj od kadulje

U manjem lonacu stavite jednu žličicu ustinjene kadulje. Neka se kuha 3-5 minuta . Procijedite nakon što bude gotovo. Za upale grla, sinusa i desni možete grgljati i malo mješati čaj u ustima . Primjena je potrebna 2 do 3 puta dnevno. Nemojte pretjerivati ​​s ispijanjem čaja jer neki ljudi mogu izazvati grčeve .

Tinktura od kadulje

U decilitar etilnog alkohola (70 posto) stavite 20 grama usitnih kadulja. Ostavimo se na  mjesec dana da stoji na toplom mjestu . U vodu ili čaj stavite 10-15 kapljica. Popijte dva puta triput dnevno ili grgljajte u grlu, ovisno o tegobama.

 

Oblog od kadulje

Na  sterilnu gazu stavimo usitnjene listove kadulje te zatvorite vrijeme previjemo  r anu, natečeno mjesto ili čir .

Kadulja kao začin

Možete ga koristiti u  juhama, s povrćem, sirom, ribom, mesom ili tjesteninom . Pripazite samo da obično koristite i druge začine te pažljivo dozirajte kadulju.

Ulje od kadulje

Ulje je dobro za  inhalaciju ovih puteva, za ispiranje usne šupljine i grla . Takođe, odličan je  za ženski reproduktivni sustav, ali i za masažuJača kosa i čini se sjajnim .

KAKO MOŽETE LIJEČITI BAKTERIJE U ŽELUCU SMOKVAMA

BAKTERIJE U ŽELUCU NISU TAKO RIJETKA POJAVA U DANAŠNJE VRIJEME, A LIJEČE SE JAKO DUGO I TEMELJITO.

Da bi se oslobodili ovih nametnika u vašem želucu, preporučujemo vam ovaj jako efikasan prirodni lijek.

Smokve u maslinovom ulju su najbolji prirodni lijek za bakterije u želucu.

Da bi napravili ovaj lijek od smokava jednostavno u jednu staklenku stavite suhe smokve, koje zatim prelijete domaćim maslinovim uljem, nerafiniranim. Smokve možete izrezati na 4 dijela, da bi bolje otpustile svoje sastojke u ulju.

Pustite smokve da odstoje u ulju barem 40 dana, pa onda krenite sa terapijom. Uzimajte svako jutro na prazan želudac po jednu smokvu. Valjalo bi da uz svaku pojedenu smokvu zagrabite i jednu žlicu maslinovog ulja u kojem stoje smokve.

Da bi izlječenje bilo bolje i više učinkovito, potrebno je da i svoju ishranu uskladite sa liječenjem. Jedite isključivo kuhanu blagu hranu bez previše začina naročito onih ljutih. Nemojte jesti kiselo, a izbjegavajte i masno meso, a naročito suhomesnate proizvode.

Hranu pripremajte na maslinovom ulju koje je prirodno, ne prerađeno.

Maslinovo ulje i smokve glase kao jako efikasan lijek protiv bakterija u želucu. Iskustva govore da kombinacija smokava i maslinovog ulja liječi, osim bakterija u želucu i neke druge bolesti poput neplodnosti, hemoroida, sva crijevna oboljenja, zatvor, bronhitis, astmu i još neke druge.

 

Izvor: http: //ordinacija.vecernji.hr

You may also like...