Mrkva i nož loše se slažu

Vjerovali ili ne, povrće koje prije pripreme nismo narezali, sadrži 25% više antikancerogenih sastojaka od povrća koje je prvo narezano, a zatim skuhano.

Znanstvenici sveučilišta iz Newcastlea ističu kako rezanje povrća prije kuhanja nije poželjno, jer su vremenski kvalitetni sastojci gube u vodi. “Ako povrće skuhamo u komadu te kasnije nasjeckamo, ono će biti nutritivno puno vrijednih i bogatijeg okusa.”

Efekt zagrijavanja
Istraživanje je dokazano na laboratorijskim miševima. Oni kojima je davana mrkva ili sastojak falkarinol imali su puno manju vjerovatnoću oboljenja od malignih tumora, od onih koji nisu bili na toj prehrani. Od tog otkrića, znanstvenici redovito obavljaju ispitivanje kako bi utvrdili što se događa kad je mrkva naredila prije kuhanja.

Prema posljednjim istraživanjima, kuhanje ubija stanice mrkve, čime se gubi sposobnost zadržavanja vode. Samim time koncentracija falkarinole se povećava. Međutim, kuhanjem dolazi do ispuštanja svih kvalitetnih sastojaka mrkve, uključujući i falkarinol. Znanstvenicima je lako zaključiti kako cijelo povrće ipak ima veću mogućnost zadržavanja ovih sastojaka.

Više okusa
Osim što zadržavate hranjive sastojke, cijelo kuhano povrće i znatno bolji okus. Naime, cijela kuhana mrkva ne ispušta sve svoje šećere u vodu, tako da zadržava pomalo slatkast okus.
Ipak treba imati namu da je u borbi protiv raznih vrsta tumora važna cjelovita zdrava prehrana puna raznolikog voća i povrća, a ne samo određene namirnice.

Ako ste pravi obožavatelj mrkve, a ne znate na koji način se pripremiti, stručnjaci poručuju: mrkva je najzdravija kad jedete sirovu.

Izvor: http: //ordinacija.vecernji.hr

You may also like...