Stari recept za brzo pravljenje: Džem od kajsije leči infekcije, srce, podstiče varenje! (RECEPT)

Ne morate biti umešni kuvarica da biste napravili savršeni džem od kasija. Dobrovoljno je da pratite ove podatke

Sezona kajsija je u jeku. Prave domaćice su iskoristile priliku i već uveliko kuvaju džem. Ona je idealan za pravljenje kolača. Najbolje kiflice su upravo sa džemom od kajsija.

Našli smo recept za džem od kajsija i to bez konzervansa.

Potrebno vam je: 5 kg kaše, zdravih, opranih i očišćenih od koštice (ljuska se ne skida) i 2 kg šećera (najviše)!

Priprema: Kajsije isecite na pola i poređajte ih u šerpu. Zatim šerpu postavite na ringlu, poklonite je i kuvajte kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da vam ne bi zagorele.

Nikakvu tečnost ne treba dodavati, jer će kajsije iste odmah pustiti sok i njemu se krčkati.

Nakon 15 minuta, vatru smanjite, pa kajsije kuvajte narednih sat vremena. Za sve to vrijeme, morate voditi računa o njima da ne započnete.

Nakon sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kupite još 20 minuta. Skinite ih sa vatre, nakon tih 20 minuta, a zatim sipajte u blago zagrejane tegle.

Tegle zatvorite i ostavite da se džem prohladi. Držite ih na tamnom i suvom mestu!

Koštice nikako ne bacajte. Odmah ih očistite, izvadite srž i svaki dan uzmite dvije do tri. Ove koštice su pozante kao prirodni lek protiv raka. U pojedinim zemljama plaćate suvim zlatom.

 

Kajsije sadrže dosta vode i niske su energetske vrijednosti, oko 28 kilokalorija. Imaju veliku količinu provitamina. A, pa samo 200 grama ovog voka skoro da osigura dnevnu potrebu. Takođe, ovo voće obiluje kalijumom, koji poboljšava rad srca, a kao dobar diuretik preporučuje se kod bubrežnih i kardiovaskularnih oboljenja. Pored toga, one sadrže jod, cink, hrom i mangan.

U plodu se nalaze korisni sastojci kao što su beta-karoten, belančevine, biljna vlakna, biljni masti, biljni hormoni, vitamini B-kompleksi, vitamin B17, vitamin C, gvožđe, eterična ulja, esencijalne masne kiseline, kalcijum, magnezijum, mineralne soli , natrijum, organske kiseline, proteini, skrob, sumpor, fosfor, ugljeni hidrati, celuloza, šećer …

Deluju blagotvorno na bolest srca, a dobre su i za odbranu organizma od infekcija, jačanje zuba i kostiju, poboljšanje vida i obnovu tkiva. Koristite pre obroka dobro korišćenje na varenje, a zato što imaju dosta gvožđa, treba da se nađu na jelovniku malokrvnih.

Izvor: stil.kurir.rs

You may also like...