Top 12 najprljavijih proizvoda: Na ovom voću i povrću se nalazi najviše pesticida!

Više ni voće, ni povrće nisu zdravi proizvodi Svake


godine Svetska zdravstvena organizacija izbacuje spisak od 12 novih proizvoda koji se nalaze na rafovima prodavnice. Godinama unazad prvo mjesto ubedljivo drži jagodu, međutim spanać se prati u koraku. Ukupno pronađeno 230 različitih pesticida i njihovih proizvoda u više od 38.800 neorganskih uzoraka.

Negativni zdravstveni efekti mogu se javiti kod dece koja su čak na trenutak izložena ovim vrstama pesticida.

Problem je što se štetnost pesticida tretira na životinjama i to samo izlaže jednom pesticidu, dok smo u praksi izloženi na milost i nemilost nekoliko vrsta pesticida.

Istraživanja su pokazala da se izloženost pesticidima na dnevnom nivou negativno odražava na plodnost kod žene, za čak 26%, dok se kod muškaraca kvalitetna sperma znatno smanjuje.

 

Ovo je spisak 12 najprljavijih i najotrovnijih proizvoda sa pijacama:

Jagode

Spanać

Nektarine

Jabuke

Grožđe

Breskve

Trešnje

Kruške

Paradajz

Celer

Krompir

Slatka paprika

A ove godine je u luksuznom 13-godišnjem gradu, dodatak i ljuta paprika.

Mnogi od ovih proizvoda sadrže sebi i nekoliko vrsta pesticida, pogotovo spanać. Kombinacija pesticida na ljudsko zdravlje je razna: rak, poremećaj pažnje, hiperaktivnost, trovanje i tako dalje, samo su neke od bolesti koje ovakvi proizvodi donose ljudima.

Soda bikarbona u bašti: Cveće buja, puževi beže, zemlja se čisti! Odlična zamena za pesticid!

Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se ovakvi proizvodi tretiraju rastvorom sode bikarbona. Na pola litre prokuvane vode, rastvorite 2 kašike sade bikarbona, potopite voće ili povrće u takvoj vodi i ostavite 15 minuta. Nakon toga, isperite voće i povrće pod hladnim hladnim vodama, najmanje 30 sekundi.

Međutim, soda bikarbona ne može ukloniti hemijsko jedinjenje koje je ušlo ispod koreja. Ako uklonite koru, uklonite ste mogućnost da dobijete vitamine koji se nalaze samo u kori. Ako je pesticid prošao kroz koru, onda je sigurno zarazio i ceo plod.

Savetuje se da se kupuju organski proizvodi ili sami proizvedu za sebe voće i povrće. Čak i ako pribegavate prskanju određenih kultura, možete raditi kontrolisano i sa ekološkim preparatima.

(Stil.kurir.rs)

You may also like...