Kardiolog bez dlake na jeziku: Ovih 9 namirnica sam zabranio ljudima koje volim!

U Kini, gde se obično peče ili kuva, srčana oboljenja su manje učestala, kaže doktor
Da bi srce bilo zdravo, veoma je važno paziti na ishranu i voditi računa o stilu života i navikama.

Prije svega, važno je izbaciti sve ono što može štetno djelovati na najvažnije mišiće u telu, jedan kardiolog otkrio je kojih 9 stvari je zabranio svojim bližnjima!

NE PROPUSTITE

3 napitka koja čuvaju zdravlje žena: Ovi lekovi iz prirode regulišu hormonski disbalans! (RECEPT)

Pomfrit

Na 100 g prženog krompira dolazi 8 grama trans masti, koji nisu supstanca prirodnog porekla, već proizvod višestrukog zagrevanja biljnih ulja. Trans masti povećavaju holesterol u krvi višestruko i tako povećavaju rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema.

Crveno i prerađeno meso

“Šnicle, mlečno meso i slanina veoma štetno utiču na srce. Bakterije iz sistema za varenje apsorbuju aminokiseline iz crvenog mesa, čime se pokreće čitava reakcija na kraju koja povećava nivo holesterola i rizik od srčanih bolesti”, kaže kardiolog.

Pržena hrana

Termička obrada na visokoj temperaturi stvara velike količine trans masti, koje su jedan od glavnih krivara za probleme sa srcem. U Kini, gde se obično peče ili kuva, srčana oboljenja su manje učestala.

Pica

Samo jedna parče pice sadrži 10 grama masti, od kojih su 4,4 grama zasićenih masnoća. Ako ne možete odustati od pice, ograničite se samo na jedan parče jednom nedeljno i ako to bude pica od povrća.

Beli hleb

Redovno konzumiranje hrane bogate ugljenim hidratima poput belog hleba, povećava rizik od srčanih bolesti. Visoki glikemijski indeks podiže nivo šećera u krvi, pa na osnovu toga naučnici sumnjaju da je ovo jedan od čestih prvih faktora koji dovode do srčanog udara.

Kukurzne pahuljice

U pitanju su brzi ugljeni hidrati prepuni šećera koji čine da insulin u telu podivlja.

So

Višak soli u telu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih sudova. Dnevno ne bi trebalo pojesti više od 5 grama soli (nepuna kašičica).

Instant supe

Kao i većina drugih prerađenih proizvoda, instant supe sadrže velike količine soli, koje povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, otkrivaju eksperti. Osobe koje jedu instant supe 2-3 puta nedeljno imaju mnogo veći rizik od kardiometaboličkog sindroma, koji povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i moždanog udara.

PROČITAJTE

Svetski poznati kardiohirurg tvrdi: Ovo je najzdravija ulja za kuvanje!

Energetska pića

100 ml energetskog pića sadrži 30 mg kofeina. Ako popijete 300 ml, što je standardna priprema, nećete imati 90 mg kofeina, kao što je potrebno popiti 3-4 espreso kafe. Ovolika doza kofeina može da izazove tahikardiju, a pritom se ove vrste napitaka nikako ne preporučuju ljudima koji imaju bilo kakav problem sa srcem.

(Stil.kurir.rs)

You may also like...