Potočarka – salata bogata vitaminima, ali ne preporuča se onima s hipertireozom. Evo i zašto

Potočarka sadrži veće količine željeza od špinata i više vitamina C od limuna i naranče.

Maleni listići također su bogati vitaminima B1, B2, C i E kalcijem, željezom i jodom. Štoviše, količine joda toliko su velike da se potočarka ne preporučuje ljudima koji pate od hipertireoze. Koristi se kao salata, dodatak juhama, umacima, sirevima i sendvičima ili za dekoriranje jela.

 

Osušeni listovi i sjemenke mogu se koristiti kao začin, a nedozreli plodovi mogu se kiseliti (kao kapare). Sok potočarke pomaže, i to vanjskom primjenu, kod oboljenja kože, kožnih nečistoća i kod ispadanja kose. Kao oblog od zgnječenih listova smanjuje pojavu sunčanih pjega na koži koja liječi šugu.

Prema novim istraživanjima, redovitim konzumiranjem listopadnih potočarki značajno se smanjuje rizik od pojave različitih oblika raka. Preporučuje se uzimanje salate od potočarke oko olista pušačima jer izvrsno djeluje i sprečava štetne posljedice pušenja. Smatra se i hranom koja usporava starenje. Sadrži mnogo luteina koji poboljšavaju ili bar održava oči zdravim unatoč starenju.

Robovi su pili njezin sok kako bi održavali snagu
U prerani i liječenju zdravstvenih tegoba koristili su se mnogi stari ljudi. Antički grčki liječnik i otac medicina Hipokrat cijenio je ovu biljku i preporučio je za liječenje katara pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti.

Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bio je poznat kao snažno sredstvo za vraćanje energije. Egipatski faraoni naredili su svojim robovima svakodnevno ispijanje soka od potočarke kako bi održali snagu, vrijeme i produktivnost.

Često je bila i na jelovniku rimskih briga jer su vjerovali da će im pomoći u raščišćavanju misli i donošenju važnih odluka. Perzijski vojnici morali su prema kraljevskom naređenju konzumirati potočarku kako bi zadržali zdravlje i snagu za marševe i borbu. Najviše su korišteni kao tonik ili za čišćenje krvi u proljeće, s obzirom na to da u sjevernim područjima još nije bilo povrća. Njezin drugi zadatak bio je stimulacija apetita jer je poticala izlučivanje probavnih sokova i omogućila bolje iskorištavanje, ali i poboljšala okus ostalih namirnica.

 

Juha od potočarke
Na zagrijano maslinovo ulje i maslac dodati četiri mlada luka narezana na kolutiće. Nakon dvije do tri minute dodajte dva režima protisnutog češnjaka i jedan mladi krumpir narezan na sitne kockice. Posoliti i popapriti po želji da uliti vode da prekrije sastojke.

Kad krumpir malo omekša, dodajte ostatke vode, sve je potrebno oko jedne litre. Kad zakipi, dodaš jednu do dvije žličice maslaca, kad se maslac otopi, dodaš i 200 grama potočarke.

Promiješajte da potočarka uvene te maknuti s vatre i štapnim mikserom usitniti sastojke te napraviti juhu. Vratiti na laganu vatru i samo kratko prokuhati. Poslužiti kiselinom ili slatkim vrhom, može se ubaciti i grašak te na tanko narezana rotkvica, ako netko želi.

 

Izvor: http: //ordinacija.vecernji.hr

You may also like...