Muče vas bolne menstruacije: Evo kako čokolada može da ublaži tegobe!

Ovo muči veliki broj žena, a nekada su bolovi gotovo nesnosni. Ova 3 načina će se uspešno uhvatiti u koštac sa ovim problemom
Bolna menstruacija je vrlo česta pojava kod žena, a pravi problemi nastaju kada ona postane izražena i toliko jaka da remeti uobičajene dnevne aktivnosti i obveze. Savremena istraživanja pokazuju kako čak 50 do 90 posto žena opisuju svoje menstruacije kao bolne.

Uzroci bolne menstruacije su, objasnio je specijalista ginekologije, sledeći:

“Uzrok menstrualnog bola leži u preteranoj produkciji hemijskih spojeva prostaglandina u sluznici materice. Prostaglandini uzrokuju kontrakcije mišića materice, koji se pojavljuju sa visokom frekvencijom i povišenim bazalnim tonusom, a za rezultat ima visoki pritisak unutar materice. Kada navedeni pritisak nadjača arterijski pritisak u krvnim žilama maternice, dolazi do poremećaja cirkulacije i nakupljanja produkata anaerobnog metabolizma koji izazivaju bol.”

U zavisnosti od stepena bola, ova 3 načina su veoma efikasna u borbi sa menstrualnim tegobama:

Tople obloge

Sipajte toplu vodu u flašu i prislonite je na stomak. Ovo bi trebal da opusti mišiće i smanji bolove. Ovaj način je odličan kod umerenih bolova.

Ishrana

Nedelju dana pre ciklusa trebalo bi telo da pripremite za to što sledi. S obzirom da tokom menstruacije nivo magnezijuma dosta opadne, pre nego što ciklus započne jedite više hrane bogate upravo magnezijumom, vitaminom D i kalcijumom. Poznato je da je magnezijum odlična hrana za mišiće, pa će ih opustiti i umanjiti menstrualni bol.

 

Zašto menstruacija traje duže nego što bi trebalo: 5 signala za uzbunu!

Čokolada

Ovaj metod terapije će se dopasti gotovo svim ženama. Osim što je jedna od najboljih ”hrana za utehu”, čokolada sadrži magnezijum, koji ublažava grčeve, ali i podiže nivo energije. Osim toga, sadrži i “hormon sreće” endorfin, koji može poboljšati raspoloženje. Pored svega navedenog, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji imaju blagotvoran učinak na zdravlje.

PROČITAJTE

Uklonite papilom starim narodnim lekom: Koža će vam opet biti čista i glatka! (RECEPT)

(stil.kurir.rs)

You may also like...