NAPADI SE MOGU SPREČITI, DELUJTE NA VREME! Muči vas MIGRENA? Evo kako pravilnom ishranom možete da je se rešite jednom ZAUVEK!

U svetu 1.7-4% odrasle populacije pati od glavobolje koja traje 15 dana ili više svakog meseca.
To je široko rasprostranjen problem – on pogađa ljude bez obzira na njihovo mesto boravka, starost ili status. Ima širok spektar simptoma: pulsirajuća glavobolja, mučnina, slabost, vrtoglavica, zamagljena svest, povećana osetljivost na svetlo, zvukove i mirise, a napad može trajati i do tri dana.

Stručnjaci smatraju da se većina napada može sprečiti, iako se lečenje razlikuje od osobe do osobe.
Promenite svoju ishranu

Možete razmisliti o malim promenama u ishrani koje bi pomogle u smanjenju migrene. Na primer, studija objavljena 2014. godine u časopisu Journal of Headache and Pain pokazala je da biljna ishrana može smanjiti količinu stresa i migrene. Da biste izabrali pravu hranu za vas, posavetujte se sa gastroenterologom ili nutricionistom. Pored toga, možete uraditi genetski test koji će pokazati tačno koji proizvodi mogu biti kontraindikovani za vas.

PROČITAJTE

POTVRĐENO OD SVIH STRUČNJAKA: Ovo je broj 1 namirnica u svijetu za borbu protiv svih srčanih problema!

Izbegavajte proizvode koji su „okidači“

Svaka osoba može imati svoj okidač hrane, ali postoji nekoliko osnovnih elemenata koje treba izbegavati ako često patite od glavobolje. Najvidljiviji i najčešće istraživani medicinski proizvodi koji uzrokuju migrene su alkohol i čokolada. Još jedan zajednički faktor je prerađena hrana. Veštački zaslađivači, aditivi, nitrati, konzervansi su potencijalni pokretači vaše migrene.
Medicinske vesti iz 2018. godine kažu da stariji sir, suva i dimljena riba takođe mogu biti okidači za migrenu. A da bi se analiziralo kako hrana utiče na migrenu, dovoljno je čekati 24 sata nakon konzumiranja bilo kojeg od ovih proizvoda.

 

Naučnici preporučuju da se jede što više vitamina B2 – obično lisnato povrće – i koenzim Q10 koji se nalazi u mesu, ribi, maku. Oba ova elementa su uključena u proizvodnju mitohondrijske energije, čija je proizvodnja poremećena zbog migrene. Nije potrebno jesti samo ove elemente danima, dovoljno je da pojedete nekoliko zdravih namirnica u trenutku kada počnete da doživljavate rane simptome i osećate „auru“ migrene.
Obratite pažnju na prehrambene navike

Još jedan važan faktor koji pogoršava migrenu su skokovi u nivou šećera u krvi. Na primer, ako uzimate previše pauze između obroka, to takođe može izazvati vaše glavobolje. Stručnjaci preporučuju da jedete proteinske namirnice svaka tri do četiri sata. To mogu biti komadi mesa, orašasti plodovi ili posebne grickalice koje sadrže proteine. Protein vam omogućava da održavate konstantan nivo šećera u krvi, ali konzumiranje ugljenih hidrata, naprotiv, povećava fluktuacije.
Čak i ako vam ove metode ne pomažu da smanjite broj i trajanje napada, razmislite o tome da imate poseban dnevnik za identifikaciju pokretača bola. Zapišite sve promene koje unesete u ishranu, zapišite koje ste proizvode počeli da izbegavate u poslednje vreme i koje ste jeli više nego obično. Nekima se to može činiti kao naporan posao, ali vredi ako želite da se jednom zauvek rešite migrene.

Izvor:alo.rs

You may also like...