Tko smije uzimati ibuprofen?

Portret umorne mlade poslovne žene koja pati od glavobolje ispred laptopa na uredskom stolu.

Menstrualni bolovi, zubobolja i glavobolja samo su neke situacije u kojima pozivamo za analgetike. Najčešće su to aspirin i ibuprofen, odnosno analgetici koji se mogu kupiti u ljekarnama bez recepta. Ne, koja je razlika između njih i kako odabrati pravi analgetik?

Iako su i aspirin i ibuprofen efikasni u liječenju blage do umjerene boli, nakon uzimanja ibuprofena nuspojave u obliku bolova u trbuhu, javljaju se u rješavanju nego što je to slučaj sa aspirinom. Također, kada se radi o menstrualnim bolovima, bolovima nakon stomatoloških zahvata ili bolovima mekih tkiva, ibuprofen se pokazuje efikasnim.

Smiju li djeca da koriste ibuprofen?

Djelovanje ibuprofene otkriveno je slučajno tj. kada je njegov izumitelj primijenjen kod mamurluka od čega mu se „razbistrila glava“. Danas se često koristi kod različitih tipova boli i kod povišene tjelesne temperature. Njegova primjena nije ograničena samo na odrasle, već na roditelje u nižoj dozi često se koriste protiv bolova i za snižavanje povišene tjelesne temperature kod djece.

Međutim, osobe alergične na aspirin ne bi trebale uzimati ibuprofen jer postoji vjerovatnoća pojave reakcija i pri upotrebi ibuprofena.

Različiti pripravci ibuprofene danas se mogu pronaći u obliku tableta, sirupe, prašaka topivih u vodi, gelova i krema. Novost na hrvatskom tržištu je Ibudolor Direkt njemačkog proizvođača Stada. Ibudolor Direkt je ibuprofenski prašak koji uzima direktno stavljanje u usta bez potrebe za vodom ili drugim tekućinama.

Ovakav način primjene idealan je za užurbane, poslovne i mlade ljude, odnosno sve koji nemaju vremena za bol. Osim što je stane u svakoj torbici, jednostavno se uzima u bilo kojoj situaciji – na sastanku, putu ili za vrijeme Irske. Djeluje brzo kod glavobolje, bolova u leđima, zubobolje ili povišene tjelesne temperature.

Ibudolor Direkt ugodnog okusa limuna dolazi u dvije jačine, 200 mg i 400 mg, u jednoj kutiji od 10 vrećica. Oblik od 200 mg pogodan je za djecu iznad šest godina.

Izvor: centarzdravlja.hr

You may also like...