Zašto rajčice, avokado ili banane ne treba čuvati u hladnjaku


Mnogi misle da sve namirnice treba stavljati u hladnjaku kako bi duže trajale, ali nije tako. Mnoge namirnica koje kupujemo možemo bez brige ostaviti u kuhinji, ne na hladno, a one će tako čak biti i ukusnije.

Gube okus

Hladnjaci jesu najbolji čuvari za jaja ili mlijeko, ali su nepotrebni za skladištenje svih vrsta namirnica. Neke čak nije preporučljivo ostavljati u hladnjaku, jer na hladnom gube svoja svojstva. Bolje ih je držati na sobnoj temperaturi ili u ostavi, kako ne bi promijenile okus i kako bi duže ostale svježe.

Među namirnicama koje nikako ne treba odlagati u hladnjak je rajčica. Ove sočne plodove najbolje je držati na sobnoj temperaturi, jer hlađenje ispod 12 stupnjeva ugrožava im okus i teksturu.

Slani namazi, poput maslaca od kikirikija, mogu stajati na polici i nekoliko mjeseci. Ustvrđeno je da visoki udio soli u namazu sprječava pojavu plijesni, a sol djeluje kao konzervans.

Ni kečap ne morate držati u frižideru, osim ako ga ne volite jesti hladnog. Bogat je natrijem i može stajati na polici oko mjesec dana. Slično je i s većinom drugih začinskih umaka, piše Dnevni avaz.

Nasuprot onome što mnogi misle, bosiljak se ne čuva na niskoj temperaturi, jer tako gubi aromu, pa čak i upija druge mirise iz frižidera. Najbolje je čuvati ga u zatvorenoj posudi, na suhom mjestu.

Suho i tamno

Iako se većina nas voli osvježiti hladnom lubenicom, stručnjaci ne preporučuju da cijeli plod stavljamo u frižider, jer tako se gubi razinu antioksidanasa. To, naravno, ne važi za šnita lubenice, koje se moraju čuvati na niskoj temperaturi.

I sve vrste krumpira najbolje je čuvati na suhom, tamnom mjestu. Ali, ovo pravilo ne važi za već kuhani krumpir, koji morate odložiti u hladnjak.

Banane sporije zriju na hladnom

I kada je o bananama riječ, pitanje je samo kakve ih volite jesti. Istraživanja su pokazala da se proces sazrijevanja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama, što znači da će banane koje čuvate u hladnjaku ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, onda ih čuvajte na sobnoj temperaturi.

Avokadu se mijenja okus

Avokado se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u frižideru usporiti njegov proces zrijenja, a i truhljenja. Ovaj mali zeleni plod u hladnjaku može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura.

Šljive će uvenuti

Kada stavite šljive u hladnjak, ponašaju se kao breskve – ne sazrijevaju, već će uvenuti. Ako volite svjež okus šljiva, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, ali ne predugo, jer se lako kvare.

Krastavce ne na direktno sunce

Kako je navedeno u istraživanjima „Fruits and Veggies More Matters“, krastavci su među namirnicama koje u hladnjaku gube nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje ih je držati na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu.

Izvor:hr.n1info.com

You may also like...