Džem od kajsija

Sastojci
Potrebno je:
2 kg očišćenih kajsija
600 g šećera
2 kesice vanil šećera ili štapić vanile
Priprema
1
Kajsije oprati, izvaditi kostice i obrezati ako imaju tamne mrlje. Ako su kajsije čvršće svaku polutku još prepoloviti. Odmeriti 2 kg očišćenih kajsija, staviti u šerpu. Šerpu staviti na ringlu na najjaču vatru dok ne provri.

2
Kad provri smanjiti na slabiju vatru (kod mene na 5 od 9) i ostaviti da lagano vri. Povremeno promešati i proveravati. Meni ovaj način najviše odgovara jer zbog određenih problema ne mogu dugo da stojim i stalno mešam džem. Ovako se lagano kuva a povremeno proveravati da se džem ne uhvati za dno šerpe.

3
Posle 30-40 minuta dodati polovinu šećera i luvati dalje na isti način.

4
Kad se džem polako zgusnjava dodati i drugu polovinu šećera (otprilike posle 1,5 h). Smanjiti na 4 i kuvati još pola sata.

5
Onda proveriti da li je kuvan. Najčešće to svi radimo tako što jednu kašiku sipamo na tanjirić koji stavimo u frižider da se rashladi desetak minuta. Posle toga ako džem lagano klizi kuvan je. Ako želite da je gušće skuvan onda treba čvrsto da stoji na tanjiriću.

6
Takođe predvkraj procenite i da li vam je dovoljno sladak jer niti svivimamo isti ukus niti su kajsije iste slatkoće.

7
Skuvan džem sipati u tegle koje smo prethodno sterilisali na 100’C oko pola sata. Svaku teglu dobro zatvoriti odgovarajućim poklopcem i uz pomoć dve krpe naglo okrenuti da poklopac bude dole.

8
Posle par sati (ja ih ostavim preko noći) okrenuti tegle da poklopac bude gore.

9
Ohlađene tegle odloziti na tamno i po mogućstvu hladnije mesto (podrum, ostava- špajz) do upotrebe.

POGLEDAJTE  Da li ste nekad probali slatko od limuna? Najegzotičniji ukus zimnice koji će svi ukućani jesti! (RECEPT)

Savet
Savet:
Džem od kajsija je verovatno najomiljeniji u našim krajevima. Okretanjem tegli natraske one se vakumiraju i samim tim se neće džem kvariti i bez dodavanja bilo kakvih hemijskih dodataka (konzervans, limuntus…) a ostaće i 2-3 g zdrav. Meni odgovara da više puta kuvam manje količine no ko želi može i veće, bitna je razmera kajsija i šećera.

Izvor:recepti.com

You may also like...