UNIŠTAVAJU JE KAO KOROV, A ONA JE LEKOVITA! Ova čudesna biljka je pravi REZERVOAR ZDRAVLJA!

Jedno istraživanje je pokazalo da preslica povećava rast, volumen i debljinu kose te doslovno udvostručuje broj vlasi kod žene sa tankom kosom
Studije pokazuju da preslica (poljski rastavić, konjski rep) poboljšava simptome Alchajmerove bolesti, udvostručuje broj vlasi kose, smiruje, ublažava upale. Često se zamene za korov, a evo zašto ne bismo smeli uništavati.

1. Odlična je za kosu, kožu i nokte

Preslica je jedan od najboljih izvora silikagela koji pomaže telu u proizvodnji kolagena – građevnog bloka kose, kože i noktiju. Jedno istraživanje je pokazalo da preslica povećava rast, volumen i debljinu kose te doslovno udvostručuje broj vlasi kod žene sa tankom kosom.

Druga studija je pokazala da preslika jaka nokte, smanjuje popis, krhkost i zanoktice. Zbog svojih svojstava pojačavanja proizvodnje kolagena, smatra se da preslica sadrži svojstva protiv starenja i toniranja kože.

2. Leči rane i ublažava opekline

Preslica se koristi od davnina za zaustavljanje krvarenja, liječenje čirova, rana i upala na koži. Jedno istraživanje pokazalo je da mast od preslice pomaže ženama da lakše zacele epiziotomijske rane (hirurškog zahvata kojim se reže međica kako bi se proširio porođajni kanal i olakšala porod), ali istovremeno smanjuje postoperativnu bol. Silika zapečaćuje ranu, dok flavonoidi pomažu u sprečavanju infekcija.

3. Uklanjanje teške metale

Proučeno je i dokumentovano da preslica ima sposobnost izvlačenja teških metala iz tijela i tla. Jedno istraživanje je pokazalo ispiranje vode u kojoj ima puno sličnosti, uklanja aluminij iz tijela, bez da se sa sobom povuče i esencijalne metale poput gvožđe i bakre.

– Predstavili smo preliminarne dokaze da je tijekom dvanaestogodišnje terapije mineralnom vodom koja je bogata silikonom, telesni ‘teret’ aluminija pao kod pojedinaca koji boluju od Alchajmerove bolesti da je došlo do klinički relevantnih poboljšanja kognitivnih sposobnosti najmanje tri od 15 pojedinaca – napisao je autor studije.

PROČITAJTE

Ishrana broj 1, još od 1920. godine: Leči najteže bolesti, mijenja psihu, sagoreva svaki gram masnoće!

4. Smanjuje upalu

Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da je preslika jedna od nekoliko biljaka koje sadrže kinurensku kiselinu koja sadrži protivupalnu, antioksidativnu i ublažavajuću svojstvo, posebno za reumatoidni artritis. Ona se može koristiti za ublažavanje crvenila kod ekcema, akni i drugih stanja kože.

5. Opušta i uspavljuje

Flavonoidni antioksidansi u preslici deluju kao blag i siguran sedativ. Takođe, bogat je kalcijumom i magnezijumom – mineralima koji su poznati po smirivanju živaca. Čaj od preslice koristi se za smanjenje razdražljivosti, hiperaktivnosti i nesanice.

6. Jača kosti

Istraživanja su pokazala da stanice stimuliraju stupanj kostiju. Kolagen pruža zaštitu vašim kostima, dok ih kalcij i drugi minerali hrane pojačavaju. U italijanskoj studiji otkrili su da preslica značajno poboljša gustoću kostiju.

Kako koristiti preslicu?

Da biste napravili snažnu ‘infuziju’ -kujte pola šoljice suve preslice u dvije šoljice ključale vode 10 minuta. Postavite odstojanje između sat i sedam sati.

Infuziju možete koristiti za:

Biljno ispiranje kose – za jaču kosu i podsticanje rasta

Kao tonik za blistavu kožu – namočite papirnatu masku za lice u čaj i držite ju na licu do pola sata.

Bolno grlo – infuziju pomešajte s malo morske soli pa promućkajte nekoliko puta dnevno

Njome možete napuniti i kadu za meku kožu ili popraviti infekcije mokraćnog kanala. Biljka se može uzimati interno kao čaj ili u kapsulama.

Izvor: espreso.rs

You may also like...