Naučno dokazano: Ova namirnica povećava snagu čak 3 puta!

Zahavljujući jednoj hemikaliji pojačava fizičku spremnost, tvrde istraživači
Popaj je u crtanom filmu ispijao jeo spanać kako bi dobio snagu i svoje mišiće je pripisivao ovoj namirnici.

Da spanać zaista ima veliku moć u davanju snage ljudskom organizmu pokazuje i studija koja je sprovedena na Univerzitetu Freie u Berlinu.

Naime, spanać sadrži hemikaliju ekdisteron, sličnu steroidu koja bi trebalo da se doda na popis dopinga.

Univerzitetski institut za farmaciju vodio je program treninga snage sa 46 sportista u period od 10 dana kako bi testirali uticaj koji supstanca ima na njihovu fizičku spremnost.

Neki od ispitanika dobili su placebo, dok su drugi dobili kapsule ekdisterona s ekvivalentom do četiri kilograma sirovog spanaća dnevno.

Tokom studije, koju je podržalo Svetsko antidoping telo (WADA), snaga onih koji su uzimali dodatak povećala se tri puta više od onih koji su uzimali placebo.

Sočan rolat sa spanaćem: Predjelo koje ćete zasigurno ubuduće praviti (RECEPT)

Berlinska studija je prva u Nemačkoj koja dokazuje vezu između ekdisterona spanaća i značajno poboljšane fizičke spremnosti, iako su prethodna istraživanja u drugim zemljama donela slične zaključke.

“Naša hipoteza je bila da ćemo videti povećanje performansi, ali nismo očekivali da će ono biti tako veliko”, kaže Maria Par sa Univerzitetskog Instituta za farmaciju u Berlinu i dodaje:

“Rezultati su značili da ekdisteron pripada listi zabranjenih materija za sport.

U našem izveštaju smo preporučili WADA-i da se materija doda na listu dopinga. Smatramo da ako nešto povećava efikasnost, onda bi ta nepoštena prednost treba da bude eliminisana.

Odluka je prepuštena stručnom telu u agenciji, ali to će se verovatno dogoditi tek nakon dalje istrage o tome koliko sportista koristi ovaj dodatak, prenosi DW.

Izvor:stil.kurir.rs

You may also like...