Zelena bomba zdravlja: Sok od celera rešava ovih 9 zdravstvenih problema nikad brže!

Sok stabljike celera spada među najzdravije tečnosti koje možemo uneti u organizam


Celer je biljka koja smatra pravim izvorom zdravlja, te konzumiranjem pomažemo sebi u lečenju mnogih tegoba.

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni kalijuma, folne kiseline, kalcijum, magnezijum, željeza, fosfora, natrijum i esencijalnih aminokiselina.

U soku od celera ima vrlo malo šećera i kalorija, a za razliku od ostalih sokova od voća i povrća, jedna čaša soka ima manje šećera i kalorija nego jedna šargarepa srednje veličine.

Sprečava probleme s vidom

Vrh od vitamina A koji ima ključnu ulogu u očuvanju vida. Osim toga, površinu očiju imaju od bakterija i virusa. Vitamin A pomaže u širenju razvoja problema s vidom povezanih godina.

Reguliše probavu

Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivosti creva, koje su kao prirodni laksativ oslobađajućeg problema sa zatvorom. Opušta i živce iscrpljene farmaceutskim laksativima.

Diuretik

Kalijum i natrijum u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu telu da se oslobode od viške tečnosti.

Smanjuje rizik od raka

Celer sadrži luteolin, koji dokazano slabi ćelije raka i čini ih osetljivim na lečenje. Stoga je jasno da se već dugo koristi u kineskoj medicini kao sredstvo protiv raka.

Za šta je dobar ljekovit sok od 1 cvijeća, 1 šargarepe i 1 jabuka: (RECEPT)

Neutraliiše kiselu hranu

Celer je bogat gvožđem, magnezijumom i natrijumom koji soku daju snažna alkalizirajuća svojstva. Dakle, može se neutralizirati kisela hrana i na taj način pomaže održavanje zdravog pH ravnoteže u telu.

Konzumiranje previše kisele hrane može da uzrokuje brojnezdravstvene probleme poput propadanja kostiju, bubrežnih kamenaca, problema s jetrom i srcem.

Snižava krvni pritisak i daje energiju

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje celerovog soka tokom jedne nedelje može značajno da pomogne u smanjenju krvnog pritiska.

Spojevi pod imenom ftalidi opuštaju mišiće oko krvnih sudova, šireći ih i omogućavajući lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju stiskanje krvnih sudova.

Spada u sastojke koje ljudsko telo dobija isključivo hranom, a igra važnu ulogu u pretvaranju ugljenohidrata u energiju i razgradnji belančevina.

Samo jedna šoljica soka od celera sadrži 145 mikrograma folne kiseline, što je preko 36 odsto preporučenog unosa za muškarce, i oko 29 odsto potrebne doze trudnica i dojilja.

Reguliše ravnotežu tečnosti

Celer je pun kalijuma, koji ima značajnu ulogu u mnogim procesima u našem telu. Naučnici veruju da je kalijum treći najvažniji mineral za dobro funkcionisanje organizma.

PROČITAJTE

PRIRODNI LEKOVI ZA MASNU JETRU

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 ozbiljan je zdravstveni problem savremenog sveta, a proces će trajati do 2030. godine, više od 400 miliona ljudi širom sveta zbog ove bolesti.

Stoga je navalit celer jedan od prirodnih načina smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2. Sadrži puno vitamina K, a istraživanje je dokazano da upravo ovaj vitamin poboljšava našu osetljivost na insulin.

Eliminiše kamenac i odličan je kao prevencija

Celerov sok čisti toksin iz tela, tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

 

(Stil.Kurir)

You may also like...