Ubodi stjenica mogu uzrokovati ozbiljan psihološki stres! Evo kako ih prevenirati

Kućna stjenica spada u porodicu beskrilnih insekata Cimicidae, koji se hrane krvlju. Rasprostranjena je na gotovo svim kontinentima, a uglavnom se nalazi na područjima s umjerenim klimom.

Na koji način ugrožavate zdravlje ljudi?
Stjenice su nametnici javnozdravstvenog značaja uglavnom zbog njihovih neugodnih sloboda, a mogu predstavljati i ozbiljni zdravstveni problem radi psihološkog stresa uzrokovanog ubodima.

Prijeti nam pošast zbog ambrozije: Ako se alergija nekoliko sezona ne liječi, može se pojaviti alergijska astma

Koliko je poznato, stjene NE prenose uzročnike zaraznih bolesti. Unatoč činjenici nemaju ulogu vektora (prijenosnika) uzročnika zaraznih bolesti, stjenice imaju javnozdravstveno značenje zbog lokalnih kožnih reakcija na slobodu i zbog mogućeg izazivanja anemije u ljudi koji žive u trajno infestiranim prostorima.

Kod nekih osoba ubodi stjenica uzrokuje ozbiljni psihološki stres. Kožne reakcije su posljedice tvari koje stjenice ubrizgavaju prilikom uzimanja obroka krvi. Najčešće lokalne reakcije javljaju se u obliku promjena nalik na one kod uboda komaraca. Kod preosjetljivih pojedinaca mogu se javiti i sistemske alergijske reakcije, sve do najtežeg oblika, tj. anafilaktičkog šoka.

Reakcije na slobodu mogu biti odgojene do 9 dana prije nego što se pojave lezije, što može izazvati zabunu u pogledu porijekla ugrize. Alergijske reakcije obično se javljaju unutar 1 do 24 sata, uključujući uzdignute crvenkaste promjene kože različitih veličina i oblika, uz svrbež i upalu.

Kako se stjenice šire?
Problematika stjenica uglavnom je povezana sa pojavnostima u različitim transportnim sredstvima poput zrakoplova, kruzera, autobusa, vlakova, brodova i jahti, pa takvu pojavu nazivamo putničko-turističkom infestacijom. Pojavnost stjenice u našem prostoru s pravom možemo tumačiti kao posljedicu turista dolake iz raznih dijelova svijeta i bolje prometne povezanosti s udaljenim destinacijama.

Često mijenjanje turističkih destinacija, raširenost putovanja zrakoplovima, odvojeno putovanje prtljažom putnika i još mnogobrojni drugi faktori, omogućavaju pasivan prijenos stjenice koji su zavučeni u naborima prtljage, odjeće i općenito u samim prijevozničkim sredstvima. Kada se stjenice donesu na neku destinaciju, koriste se svi mogući načini širenja u novoj sredini, npr. preko starog namještaja, razne opreme, pokućstva, garderobe, ali i migracije u susjednim prostorijama, sve u svrhu potrage za hranom.

Gdje obitavaju stjenice?
Obitavaju u pukotinama zidova, podova, stropova, namještaja, ispod lajsni, okvira prozora, štokovima vrata, ispod tapeta, između rubova i nabora posteljine i madraca, okvir slike, uz električne vodove, ispod utičnice, ispod tapiciranoga namještaja…

Prvi i osnovni simptom srčanog udara je snažna bol! Naučite je prepoznati

Kako otkriti stjenice?
Odrasle stjenice nalikuju sjemenkama jabuke, imaju karakterističan sladunjav miris, sličan mirisni plijesni, čak se uspoređuju s mirisom svježih malina. Miris se javlja kod većine infestacija ili kada se stjenice nagnječe. Možemo ih uočiti i malim crnim točkama koje ostaju od njihovog izmene po krvavim tragovima na posteljini nakon njihovog hranjenja.

Kako se i koliko često hrane?
Hrane su obično noću i to krvlju čovjeka i sisavaca, au njihovom nedostatku napadaju i ptice, žabe i guštere. Privlači ih toplinom i ugljičnim dioksidom (CO2). Hranjenje je bezbolno, jer stjenica probija kožu s dvije šuplje cjevčice – s jednom cjevčicom injektirajućom slinom koja sadrži antikoagulanse za sprečavanje zgrušavanja krvi i anestetike, tako da domaćin ništa ne osjeća, a drugo povlači krv. Nimfe (mlade stjenice) se hrane kraće, svega 3 minute, dok odrasla stjenica uzima obrok 10 do 15 minuta nakon čega se vraća u svoje skrovište probavljati hranu. Hrane se svakih 5 do 10 dana.

Kako mogu liječiti kožne promjene uzrokovane slobodnim stjenicama?
U većini slučajeva lokalne rakcije i svrhež mogu se ublažiti stavljanjem leda na mjesto uboda i uzimanjem antihistaminika na usta.

Koje su najbolje metode prevencije?
Prevencijske mjere i zaštita od stjenice koje kao pojedinci možemo učiniti održavanjem prostora i površina čistima. Kako stjenice migriraju najvećim djelom u prtljazima gostiju, obavezno je detaljno pregledati prostore nakon što isti napuste objekt i to na način da se pregledaju sve pukotine u prostoru.

Posebnu pažnju treba obratiti na prtljažne prostore (tzv. Sanduke kreveta), treba pregledati posteljinu, medresu, podnice, uzglavlju kreveta, slike, stoliće, utičnice, audiovizualnu opremu, ogledala, roletne, rasvjetna tijela, laminatne i parketne podove itd. Metalne konstrukcije kreveta mogu ograničiti kretanje stjenice jer se teško penju po glatkim i tvrdim podlogama.

Izvor: http: //ordinacija.vecernji.hr

You may also like...