Blago iz prirode koje leči i podmlađuje: 6 razloga zašto biste smokve trebali da jedete što češće!

 

Ako pojedete samo nekoliko smokava u toku dana, obezbedili ste sebi dovoljan unos vitamina i minerala
Smokva se decenijama koristi u narodnoj medicini, a njihova primena se preporučuje onima koji pate od povišenog holesterola, jer sadrže više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća. Naročito su bogate pektinom i vlaknima koje mogu da snizi nivo holesterola u krvi.

Samo pet smokava dnevno osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je i bogat izvor kalcijuma, magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma.

Prevencija raka

Naučno je dokazano da ekstrakt smokve, njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju mogućnosti pojave tumora. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate.

Takođe, vjeruje se da pomažu i kod raka dojke u periodu nakon prestanka menstruacije.

Terapija jodom: Metoda iz 20. veka koja leči bol u leđima, zglobovima, kašalj, prehladu i upalu pluća!

Dijeta sa suvim šljivama iskustva i rezultati

Smanjuju holesterol

Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Osim holesterola, na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno delovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Prevencija srčanog udara

Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Smokve su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

Pomoć u lečenju dijabetesa

Zbog količine šećera koji sadrži, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korištenja. Ipak, ako se koriste umereno, može da dovede do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

Kolači za dijabetičare bez šećera – recepti

Poboljšavaju pamćenje

Redovno uzimanje smokava sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa za organizam.

Protiv nastanka akni

Viljuškom napravite masku od tri sveže smokve i jedne kašike jogurta, pa nanesite na lice. Umasirajte je i ostavite na koži 15-20 minuta da se osuši i isperite. Istu masku možete naneti na usne kako biste se rešili ispucalih usana i mrtvih ćelija.

Izvor:https://stil.kurir.rs

You may also like...