5 znakova lošeg mladeža: Melanom je jedan od najopasnijih vrsta raka!

 

Svaka osoba ima mlade na telu. Stručno mišljenje je da je svaki mladi opasan, ako doživi mehaničko oštećenje. Međutim, postoje i oni mladi koji se razvijaju u melanomeu. Evo kako ih prepoznati

Uvek imajte na umu da je melanom jedna od najnopasnijih vrsta raka, koja se razvija prilično brzo. Zbog toga je vrlo važno da znate da ćete razlikovati opasne mlade koje će se pretvoriti u melanom:

Asimetrija: Ako je mlad asimetričan, tj. nepravilnog oblika i ima “poderane” granice, onda se javite lekaru.

Zamućen obris: Granica mlada je mutna i nejasna. Ne možete jasno otkriti granice te mlade.

Boja: Normalan mladić ima jedankuboju, uglavnom smeđu. Ako vaš mladić ima čudnu boju, odmah postavite dermatologu. Boja melanom može biti različit: plava, tamno smeđa, bijela ili čak ima nekoliko boja odjednom. Još gore je ako se oko melanoma pojavi crvenilo ili druga boja kože.

Dimenzije: Normalan mladić nije veći od pola centimetra. Međutim, nije svaki veći mladić melanom. Ako imate veliku mladost, obavezno morate postaviti doktora, kako biste prestali da sumnjate.

Osetljivost: Ako osetite neprijatnost kada dodirnete mlade, ako svrbi ili vas boli – to je znak melanoma.

Šta raditi dalje?

Ako uočite neku od gore navedenih promena mladih, obavezno se javite doktoru. Nemojte da paničite. Otkrivanje melanoma u ranoj fazi je sasvim izlečivo. Statistika kaže da je melanom u ranoj fazi izlečenja u 98% slučajeva.

Kako se zaštititi od melanoma?

Prvo pregledajte svoje tijelo i sve mlade. Nakon 6 mjeseci ponovo pažljivo pregledajte svoje tijelo. Ako uočite bilo kakav program za mlade – javite se liječniku. Lekar će predložiti uklanjanje kritičnih mladih ljudi: onih koji se štrče ili onih koji su u predelu pazuha, pojasa, grudi … Ne odbijajte ovaj postupak, jer je ovaj postupak bezbolan i ne ostavlja tragove na koži.

 

Izvor: stil.kurir.rs

You may also like...