JUTRO ZAPOČNITE KAŠIKOM MEDA: Postoji ČAK 14 razloga za to, a ne zna se koji je za vaše zdravlje BOLJI!

Ako redovno konzumirate malo meda, ubrzo ćete osetiti sve njegove pozitivne učinke. Pred nama je razdoblje kiša i hladnijeg vremena što znači i uživanje u čajevima pa zato nema razloga da medu kažete “ne”. Bogat lekovitim sastojcima, med se oduvek koristio kao deo ishrane, ali i u medicinske svrhe.

Naime, jedna studija je pokazala da ga alternativna medicina koristi i u tretiranju rana, ali i raznih bolesti. U njoj se čak i objašnjavaju dokazi iz kamenog doba koji prikazuju slike na kojima se med koristi za sprečavanje bolesti. Osim toga, poznato je da se u starom Egiptu koristio i u kozmetici. A ako ga koristite baš svaki dan, ali u umerenim količinama, pokazaće vam šta sve može da učini za vaše telo.

 

Med čisti, štiti i leči rane, a u nezi kože koristi se širom sveta. U njemu se nalaze razni proteini, kao i hidrogen i glukonska kiselina koje leče sitne ranice, ali i akne. Njegove aminokiseline obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstim. Osim toga, bogat je melatoninom koji naše telo otpušta tokom sna i koji pomaže koži da izgleda zdravije.

Pomaže u detoksikaciji tela

Naše telo je svaki dan pod uticajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. Ipak, pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida, prave riznice zdravlja, koji služe za ublažavanje neravnoteže radikala, toksina, i antioksidansa u telu koji vodi oštećenju tkiva.

Poboljšava atletske sposobnosti

Med obiluje nutritivnim karbohidratima, vrhunskim gorivom koje obožavaju sportisti. Naime, ishrana bogata karbohidratima čini ih izdržljivijima i pojačava intenzitet vežbanja. Pritom im često pomažu i dodaci ishrani, međutim med, koktel prirodnih šećera, prirodna im je alternativa.


Uklanja višak kilograma

Možda med sa svim svojim kalorijama zvuči kao neobičan način za skidanje kilograma, ali on zapravo mnogo pomaže. Studije su pokazale da konzumacija meda umesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i rezultira nižom kilažom. Osim toga, tablete koji kontrolišu težinu pokazale su lošije rezultate u odnosu na med. Dakle, samo prirodno!

POGLEDAJTE  Jako ljekoviti napitak – Koji odabrati?

Pomaže pri mamurluku

Jedna studija je pokazala da med pomaže pri smanjenju intoksikacije alkoholom i ubrzava proces njegovog uklanjanja iz krvnih sudova. Šećer iz meda preliven preko banane, kao odlično rešenje za mamurluk, brzo šalje glukozu u krv i pomaže vam da se vratite u normalu.

Medom do kvalitetnijeg sna

Jedna od najstarijih, a isprobanih metoda koja uspavljuje je konzumacija meda pre odlaska u krevet. Toplo mlijeko ili čaj od kamilice s nekoliko kašičica meda uzrokuje otpuštanje insulina koji pak u mozak šalje triptofan. On je pak zaslužan za otpuštanje serotonina koji postaje melatonin i reguliše ritam spavanja. Pravi domino efekat, ali ukratko – med će vam pomoći da ranije i čvršće zaspite.

 

Smanjuje anksioznost i nivo stresa

Baš zato što tako deluje na san, med će smanjiti i nivo stresa s kojim se svakodnevno susrete jer će vam omogućiti dovoljnu količinu kvalitetnog sna.

Smanjuje nivo holesterola

Visok nivo holesterola može biti fatalan jer uzrokuje srčane i moždane udare. A redovna konzumacija meda ograničava skok glukoze u krvi i smanjuje ukupan nivo holesterola i triglicerida, pokazala je studija.

Poboljšava pamćenje i zdravlje mozga

Holesterol u telu može uticati i na bolesti moždanog sistema i dovesti do na primer Alchajmerove bolesti. Međutim, reddovna konzumacija meda smanjuje nivo kolesterola pa time i vaš mozak održava zdravijim.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Jača imunitet

Pun antioksidanasa i antibakterijskih svojstava, med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće ishranei velike količine stresa.

Olakšava pojavu povratka kiseline u jednjak

Bolest čiji je simptom između ostalih i gorušica ublažićete konzumacijom meda koji ima protivupalna svojstva. On je osim toga i lepljiv pa se duže zadržava u jednjaku kao membrana koja će sprečiti ili ublažiti povratak kiseline iz želuca.

POGLEDAJTE  Alil izotiocijanat ubija ćelije raka: U ovim namirnicama ga možete naći!

Med jača srce

Antioksidansi u medu povezuju se sa smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, pokazala je studija. Med sadrži flavonoide koji se ponašaju kao oksidanti i utiču na smanjenje mogućnosti nastanka čepova u krvotoku.

NE PROPUSTITE

Kriška hleba sa medom i cimetom: Doručak koji sprečava čak 5 ozbiljnih bolesti!

Pomaže pri održavanju zdravih creva

Antibakterijska svojstva koja sadrži med štite naše telo čak i od pojave bakterije E. Coli i salmonele i rešava ih se ako naiđe na njih u probavnom sistemu. Ako medom zamenimo šećer, sprečavamo pojavu nekih toksina i pojačavamo crevnu mikrofloru. Osim toga, med bogat hidrogen peroksidom dokazano se bori i protiv čireva na želucu.

Ublažava kašalj

Poznata vam je kombinacija meda i limuna? I zaista deluje, jer kako je pokazala i studija, med je delotvorniji od nekih lekova protiv kašlja.

Izvor:https://www.kurir.rs

You may also like...