Kukuruzna svila –Saznajte njena lekovita svojstva


Sada je trenutak da sakupljate lekovite stvari iz prirode, i zato Vam predstavljamo značaj kukuruzne svile i njena lekovita svojstva. Kukuruz je posle pšenice kod nas najvažnija zrnasta biljka. Najviše se koristi kao krmna biljka, ali s obzirom na to da gotovo svi delovi biljke mogu da se prerade, kukuruz se nameće kao sirovina koja ima široku primenu u različitim granama industrije zbog čega ima poseban ekonomski značaj. Jedan od važnih, mada malo poznatih proizvoda koji se dobijaja od kukuruza je kukuruzna svila, zahvaljujući kojoj kukuruz svrstavamo i u lekovite biljke.

U narodnoj medicini, čaj od kukuruzne svile se koristi kao blagi diuretik, za izbacivanje kamena i peska iz bubrega i mokraćne bešike, protiv cistitisa, gihta, hroničnog nefritisa i sličnih oboljenja, kao i protiv reumatizma i reumatoidnog artritisa, najčešće u obliku čaja ili vodeno-alkoholnih ekstrakata namenjenih unutrašnjoj upotrebi. Kukuruzna svila se ponegde koristi u terapiji benigne hiperplazije prostate, protiv hepatitisa, kao antidijabetik kod dijabetesa. Konzumiranjem ovog čaja se u toku 24 časa može nekoliko puta povećati količina izlučene mokraće, i to bez štetnih posledica, što je naročito bitno kod onih bolesti gde sakupljanje vode ima nepovoljno dejstvo na organizam.

Kukuruzna svila – njena lekovita svojstva
Prema najnovijim istraživanjima, sveža kukuruzna svila u sebi sadrži masno i eterično ulje, smolu, gumu, alkaloid koji ima osobinu da steže krvne sudove, hlorofil, fosfornu kiselinu i dosta kalijuma i mangana. Do sada ima mali broj radova i istraživanja sa aspektima njene primene u narodnoj i zvaničnoj medicini. Ipak, može se potvrditi da je hemijski sastav kukuruzne svile složen, a u svakom slučaju direktno zavisi od varijeteta, čak i hibrida kukuruza koji je upotrebljen.

Da bi se koristila kao lekovito sredstvo, kukuruzna svila se uzima sa klipova kukuruza pre oprašivanja uz brzo sušenje na promaji.

POGLEDAJTE  Čudesna moć karanfilića: Uništava kandidu, ublažava bolove i reguliše pritisak!

Posebnu pažnju kod ubiranja svile treba obratiti na primenjene pesticide u usevu kukuruza, odnosno o karenci primenjenih.

Priprema čaja je jednostavna: jedna kašičica dobro osušene kukuruzne svile prelije se šoljom vrele vode, ostavi da odstoji 5 – 10 minuta i procedi. Uzima se po supena kašika toplog i nezaslađenog čaja na svaka dva-tri sata. Ukoliko su tegobe izraženije, čaj se može piti i u većim količinama. Potrebno je 25 grama kukuruzne svile i 1 litar vode za pripremu čaja, koji može da se pije kad se ožedni, umesto vode.

About the author