Lekari priznali: Za ove opake bolesti pacijenti najčešće dobiju pogrešnu dijagnozu!


Veoma često im “promaknu” tumori, vaskularni problemi i infekcije koje mogu da dovedu do sepse
Pogrešna dijagnoza je najčešća lekarska greška, ali i najozbiljnija.

Nije poznat podatak koliko je ljudi oštećeno pogrešnim dijagnozom, ali se procenjuje da je otprilike 40 do 80.000 smrtnih slučajeva u američkim bolnicama svake godine povezano s pogrešnim dijagnozom!

Kako bi otkrili koja stanja doktora najčešće pogrešno dijagnostikuju, a koje mogu dovesti do smrti ili velikog oštećenja, stručnjaci su istraživali i analizirali više od 11.000 prijavljenih slučajeva nesavesnog lečenja. Rezultati su objavljeni u časopisu Diagnosis.

“Postoji približno 10.000 bolesti od kojih se svaki manifestuje kroz različite simptome, pa može biti malo obeshrabrujuće razmišljajući kako riješiti problem pogrešnom dijagnozom”, rekao je dr. Dejvid Njumen Toker, direktor Instituta za uspješnu dijagnozu.

“Velika trojka”

Istraživački tim zaključio je da iznenađuje mali broj zdravstvenih stanja povezanih s najčešćim greškama u dijagnozi. Tri različite bolesti su odgovorne za najozbiljnije greške: infekcija, vaskularni problemi i karcinomi.

PROČITAJTE

MNOGI MISLE DA JE GRIPA: Ovo su simptomi LEUKEMIJE, primijećeni prije nego što je BUDE KASNO!

Naučnici su proučavali koliko su ozbiljni i česte greške i gde se najčešće događaju.

Više od jedne trećine grešaka, koje su uzrokovane smrću ili teškim oštećenjima, povezane su sa tumorima. Pogrešna dijagnoza kod vaskularnih problema javlja se u 22% slučajeva, odnosno 13,5% kod infekcije. “Veliku trojku” su naučnici podelili na 15 specifičnih stanja i na samom vrhu su karcinom pluća, možda udarci i sepsa. Na listi su pronađeni srčani udar, melanom, karcinom prostate i dojki.

“Ovi rezultati su mogući pri stvaranju” mape “kako bismo lakše shvatili koji se moraju rešavati u medicinskom sistemu”, zaključio je dr Njumen-Toker.

Izvor: https: //stil.kurir.rs

You may also like...