MAGIČNO VOĆE: Zašto baš ANANAS treba da se nađe svakog dana na vešem stolu?


Sok od ananasa sadrži niz vitamina i minerala, uključujući vitamin B6, magnezijum, kalijum i tiamin. Zadovoljiće čak 63% dnevne potrebe za manganom, 9% dnevne potrebe za bakrom, a istovremeno će telo snabdeti kalcijumom, gvožđem i fosforom.

Ananas je i jako dobar izvor vitamina C, beta karotena, topivih i netopivih vlakana. Istraživanja su pokazala da svakodnevnom konzumacijom soka od ananasa možete smanjiti rizik od nastanka niza bolesti.

Prevencija raka

Zahvaljujući vitaminu C i beta karotenu, ima odlična antioksidacijska svojstva. Ananas će pomoći u smanjenju nivoa slobodnih radikala koji mogu da izazovu velika oštećenja unutar ćelija i DNA.

Jača imunitet

Vitamin C jača imunitet i štiti od bakterija, virusa i gljivica. Ananas je odličan izvor bromelaina, jedinjenja koje pomaže telu da se obrani od niza infekcija i može da pomogne tokom sezone gripa i prehlade.

Pročitajte i: RECEPT ZA KOLAČ MILION DOLARA: neverovatno brza i kremasta torta od keksa i ananasa

Prevencija krvnih ugrušaka

Ananas smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Osobe koje imaju povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka, svakako treba da počnu da svakodnevno uzimaju sok od ananasa, uz prethodnu konsultaciju sa lekarom.

Snaga kostiju

Ananas vam može pomoći da ostanete visoki i snažni. Plod sadrži gotovo 75 posto dnevno preporučene vrijednosti mineralnog mangana, što je bitno za razvoj jake kosti i vezivnog tkiva, prema Institutu Linus Pauling. Jedna 1994. studija pokazala je da mangan, zajedno s drugim mineralima u tragovima, može pomoći u prevenciji osteoporoze kod žena u postmenopauzi.

Zdravlje očiju

“Ananas može pomoći u smanjenju rizika od makularne degeneracije, bolesti koja utječe na oči u dobi ljudi, dijelom zbog velike količine vitamina C i antioksidansa koje sadrži “, rekao je Flores.
Česta nuspojava hladnoće i sinusa

Osim što ima puno vitamina C, bromelain ananasa može pomoći smanjiti sluz u grlu i nosu, prema medicinskom centru Sveučilišta u Marylandu. Dakle, ako vam je hladno, kašljaš, isprobajte dio ananasa. Oni s alergijama svibanj ištanje to uzeti u obzir uključivanje ananasa u njihove dijete više redovito kako bi se smanjila sinusna sluz dugoročno

“Budući da je ananas veliki pokrovitelj mesa, previše jela može dovesti do nježnosti usta, uključujući usne, jezik i obraze”, rekao je Flores. “Ali, treba se riješiti za nekoliko sati.” Ako to ne učinite, ili ako osjetite osip, osip ili poteškoće s disanjem, odmah potražite liječničku pomoć. Možeš imati alergiju ananasa.

Flores je istaknuo mogući negativni učinak na visoku razinu vitamina C ananasa. “Zbog velike količine vitamina C koje sadrže ananas, konzumiranje velikih količina može izazvati proljev, mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu ili srčano opekline”, rekla je.
Osim toga, ekstremno velike količine bromelina mogu uzrokovati osip na koži, povraćanje, proljev i prekomjerno menstrualno krvarenje, prema medicinskom centru Sveučilišta u Marylandu. Bromelain također može komunicirati s nekim lijekovima. Oni koji uzimaju antibiotike, antikoagulante, razrjeđivače krvi, antikonvulzive, barbiturate, benzodiazepine, lijekove za nesanicu i tricikličke antidepresive, trebaju biti pažljivi da ne jedu previše ananasa.

Jesti nezreli ananas ili piti sok neprobavljenih ananasa je opasno, javlja hortikulturni odjel na Sveučilištu Purdue. U tom stanju toksično je za ljude i može dovesti do teške proljeva i povraćanja. Smetnje velikog broja ananasa mogu uzrokovati stvaranje kuglica vlakana u probavnom traktu.

Riječ “ananas” proizlazi iz španjolske riječi Pina, prvi je put korišten 1398. godine, a odnosi se na borčevu. To se promijenilo oko 300 godina kasnije, s riječju “pinecone” se uvodi tako ananas može se koristiti isključivo za plod.
Anđele su otkrili Europljani 1493. godine na otoku Guadeloupe na Karibima.

Rani pokušaji Europljana da uzgajaju plod nisu uspjeli dok nisu shvatili da plod treba tropsku klimu da procvjeta. Do kraja 16. stoljeća portugalski i španjolski istraživači uveli su ananase u njihove azijske, afričke i južne pacifičke kolonije.
Budući da su ananasi jako propadljivi, svježi ananozi bili su rijetkost za rane američke koloniste. Glazirani ananasi obloženi šećerom bili su luksuzna poslastica, a svježi ananas postao je simbol prestiža i društvene klase.

Ananas su prvo uzgojene na Havajima u 18. stoljeću. Havaji su jedina američka država u kojoj su još uvijek uzgojene.
Ostale zemlje koje komercijalno uzgajaju ananase su Tajland, Filipini, Kina, Brazil i Meksiko.
Ananas konzervi koriste svaki dio ananasa. Koža, jezgra i krajnji dijelovi koriste se za izradu raznih proizvoda, uključujući ocat, alkohol i životinjsku hranu.

Izvor: magicnobilje.com

You may also like...