Može li depresija biti zarazna? Znanost kaže da može, a evo kako se “širi”


Ako ste u blizini osobe koja ima gripu, velike su šanse da ćete zaraziti virusom i vi. Odnosi se to i na mentalno zdravlje, tačnije depresiju? Može li depresija biti zarazna?

Da i ne. Depresija može biti zarazna poput gripe, ali raspoređivanje i emocije ne mogu biti “širiti” samo tako. Jeste li ikad gledali prijatelja koji se jako smije što je potaknulo i vas na smijeh? U ovom smislu depresija može biti zarazna.

ŠTO KAŽE ZNANOST?
Istraživanja su pokazala da depresija nije jedina stvar koja se može “širiti” – za pušenje je tako dokazano da je zarazna navika, bilo u bliskom ili nepoznatom okruženju. Ako vaš prijatelj prestane pušiti velike šanse da ćete i vi.

Značajno više od 5 razloga da prestanete s hrišćanskim nokte, a od nekih bi mogao da okrenete želudac!

Uključivanje kako samouprava može utjecati na postupke bliskih osoba. Jedna studija Trusted Source pokazuje kako kod muškaraca i žena koje su poznavale osobu koja je počinila samoubojstvo povećala šanse da će imati samoubilačke misli. Zarazna priroda depresije može djelovati jednako.

Sve se vode, u konačnici, na širenje rasporeda, ponašanja i emocija među ljudima u istoj grupi, koje ne moraju nužno sastojati od prijatelja i bliskih poznanika

PROČITAJTE

Lek protiv depresije i anksioznosti: Evo zašto Bogorodičinu travu uvek treba imati u kući!

Kako točno možete “zaraziti” depresiju?
To nije jednostavno, ali smisleno ćete dobiti ako dijelite piće s osobom koja pati od nje. Znanstvenici još uvijek pokušavaju shvatiti kako se emocije šire, a neke studije ne pokazuju da se to može dogoditi na nekoliko načina:

Socijalna usporedba: Kada smo u društvu drugih ili pratimo njihove živote na društvenim mrežama, često se naši osjećaji ili uvjeti mogu bazirati na tuđim životima. Procjenjujemo sebe na osnovi poređenja, što može dovesti do negativnih posljedica na mentalno zdravlje.

Interpretacija emocija: Uvodi se u to kako interpretiramo osjećaje drugih ljudi. Emocije i neverbalne radnje prijatelja služe kao informacije za mozak koja treba interpretirati. Komunikacija putem sms-a i društvenih mreža može lako dovesti do krive i često negativne interpretacije.

Empatija: Ovo je sigurno poželjna osobina jer je sposobno razumjeti i dijeliti tuđe emocije. Ako ste previše fokusirani ili ako jako trudite razumjeti osjećanja depresivnih osoba, možda ćete biti lakši i sami osjetiti iste simptome.

Izvor: http: //ordinacija.vecernji.hr

You may also like...