Opasne zamke za djecu koje krije vaš dom


Samo u SAD-u godišnje umre preko 2.000 djece mlađe od 14 godina zbog ozljeda koje se dogode kod kuće. Analizirajte sve slabe točke i osigurajte se na vrijeme.

“Roditelji čest podcjenjuju sposobnosti svoje djece i precjenjuju njihovu inteligenciju. Misle kako je njihovo dijete prepametno za ovo ili ono, a ne shvaćaju koliko su snažni”, tvrdi Chrissy Cianflone, direktorica operacija u neprofitnoj organizaciji Safe Kids USA (Sigurna djeca SAD).

1. Kablovi
Ako se ostave na vidljivom mjestu, kablovi koji vode iz vaših televizora, glazbenih linija, kućanskih aparata, računala, svjetiljki i sl. mogu uzrokovati gušenje. U većini slučajeva ih možete sakupiti i zaštititi plastičnim okvirom koji se osigura uz pod ili zid

2. Kada
Preko 340 djece se utopilo u svom domu 2004. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuju podaci organizacije Safe Kids USA, od kojih je više od 80 posto bilo mlađe od četiri godine. Stručnjaci upozoravaju kako se dijete može utopiti u samo 2,5 centimetara vode. Ne ostavljajte mališane bez nadzora kada su u kupaonici, pa čak niti na sekundu. Zaboravite na telefone, javljanje na vrata ili ručak koji divlja na štednjaku.

3. Igračke
Mališanima je vrlo lako ugušiti se zbog njihove sićušne igračke ili komadića koji je otpao. Djeci mlađoj od tri godine nemojte davati igračke koje su manje od vašeg dlana, a to uključuje loptice, novčiće, pa čak i namirnice kao što su slatkiši, grah, kokice, grožđe i sl. Pažljivo promatrajte čime se sve igraju jer će, makar iz štosa, pokušati ugurati mnoge predmete u svoj nos.

U posljednje vrijeme smo sve češće svjedoci zabrane prodaje mnogih igračaka koje sadrže nedozvoljene količine određenih supstanci, koje mogu uzrokovati bolesti djece. Cink ili kadmij su metali na koje biste trebali posvetiti veću pozornost. Dobro čitajte deklaracije na proizvodima.

4. Namještaj
Komode, ormari i stolići su izrazito opasni jer djeci ne predstavljaju ukrasni ili funkcionalni namještaj na kojem počivaju novine, naočale i knjige, nego kao planinu na koju se treba popesti ili neprijateljski tabor koji treba osvojiti.

Namještaj je težak i kada se pokušavaju popesti na njega: može pasti na mališane i zgnječiti ih. Teže predmete držite na policama koje su bliže podu ili u ladicama. Ne ostavljajte igračke, slatkiše ili daljinske upravljače na vidljivom mjestu jer će vaši mališani biti u iskušenju dograbiti ih.

5. Prozori
Nikada ne držite stoliće ili ladičare u blizini prozora, pogotovo ne komade namještaja koji se lako mogu premjestiti.

6. Štednjak
Ovaj je neizbježan dio kuhinje jedna od opasnijih zamki koje vaš dom skriva. “Dječja je koža tanja i osjetljivija nego koža odraslih, te oni mogu zadobiti opekline trećeg stupnja od vruće šalice kave za pet sekundi”, objašnjava Cianflone. Jednako kao i u kupaonici, djecu nikada ne ostavljajte same u kuhinji.

7. Lijekovi
Najpodmuklija zamka dolazi u obliku slatkiša i bombona na koje su djeca posebno osjetljiva. Njima ništa ne znače natpisi koji nama govore kako je riječ o analgeticima, sedativima ili vitaminima – za najmlađe su to slatkiši. Što šareniji, to primamljiviji. Lijekove držite zaključane u ladici i isto tako nemojte zaboraviti na žvakaće gume koje ostavljate po stolovima.

Izvor:ordinacija.vecernji.hr

You may also like...