Znate li što se događa vašem organizmu ako stalno preskačete obroke?


Zbog ubrzanog način života većina nas preskače obroke i ne stigne kvalitetno pojesti niti jedan cjeloviti obrok…

Brojne su zamke koje krije ovakav način prehrane, tj. Preskakanje obroka. Ako ste na dijeti, samo će usporiti proces mršavljenja, ako brinete o svom zdravlju, preskakanjem obroka ćete ga samo narušiti.

Evo što se događa organizmu ako preskačete obroke;

Koža i kosa pate: Ako je ovo vaš način prehrane, koža i kosa neće dobiti dovoljno nutrijenta, a rezultat je suha koža i kosa bez sjaja. Promijenite navike i u prehranu uvrstite dovoljno namirnica poput rajčica, brusnice, ribe a za piće odaberite zeleni čaj.

Mozak također pati: Kako pada razina šećera u krvi zbog manjka nutrijenata, isto se događa i s metabolizmom, a to uključuje i metaboličke procese u mozgu. Manjak energije u formi glukoze utječe na raspoloženje i razinu energije. Dakle, ako ste danas posebno loše raspoloženi i umorni, pojedite nešto brzo!

Zobena kaša u svečanom ruhu – s džemom od malina i svježim voćem

Oslobađa se hormon stresa: Ako redovite preskačete obroke, usporava se rad metabolizma ali oslobađaju hormoni stresa. Rezultat je često prejedanje pa ćete unijeti puno više kalorija nego ste planirali.

Postajete gladniji: Hormoni stresa i oni koji se povezuju s pojačanim apetitom se oslobađaju ako prođe nekoliko sati a da niste ništa pojeli. Glad postaje sve jača i javlja se jaka želja za slatkišima i nepotrebnim kalorijama.

Javlja se nadutost: Šanse su da ne unosite u organizam dovoljno vlakana i vode ako preskačete obroke. Rezultat je zatvor jer hrana koju pojedete ujedno “gura” već konzumiranu hranu kroz probavni sustav.

Izvor:ordinacija.vecernji.hr

About the author