Hrana koja pomaže vašem srcu


Ova studija otkriva da od desetoro ljudi u sobi, čak je osam u opasnosti da oboli od srčane bolesti.

Više od 50 procenata smrtnih slučajeva usled srčanih oboljenja bi moglo da se spreči, obrazlažu naučnici Univerziteta Emory u Atlanti.

Osim što znate da treba da izbegavate pušenje, morate da vodite računa i o gojaznosti, visokom holesterolu, visokom krvnom pritisku i dijabetesu.

Kako biste sprečili sva ova oboljenja, morate da vodite računa i o svojoj ishrani, a ako želite da očuvate zdravlje svog srca, najbolje je da konzumirate sledeće namirnice:

Stručnjaci saglasni: Ovo su najbolje dijete na svetu za plodnost, srce, dijabetes ili gubitak kilograma

TAMNA ČOKOLADA

Tamna čokolada sadrži kakao, koji zahvaljujući polifenolima i flavanolima, ima antiupalno dejstvo i štiti vaše srce.

Studije su pokazale da žene koje jedu jednu ili dve porcije tamne čokolade nedeljno imaju 32 procenta snižen rizik od nastanka srčanih oboljenja, a da muškarci koji jednu čokoladu (oko 1/3 šolje nedeljeno), imaju za 17 procenata manji rizik od moždanog udara.

Najzdravija čokolada sadrži više od 60 procenata kakaa.

EDAMAME

Edamame sadrži nutrijente koji su sjajan izvor magnezijuma, folata i kalijuma, pa mogu da igraju značajnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Vlakna štite vaše srce poboljšavanjem sposobnosti tela da proizvodi receptore lipoproteina, koji se ponašaju kao izbacivači i izbacuju loš holesterol iz krvi.

Naučnici Univerziteta Leeds su analizirali brojne studije i otkrili da je rizik od kardiovaskularnih bolesti značajno smanjen za svakih 7 grama vlakana koje konzumirate.

PARADAJZ

Paradajz je bogat likopenom, antioksidantom koji, za razliku od većine nutrijenata u svežim proizvodima, povećava nakon kuvanja i pripreme.

Pročitajte i Pet ključnih muških obroka
Nekoliko studija je ukazivalo na povezanost između redovnog unosa paradajza i sniženog rizika od kardiovaskularnih bolesti, oštećenja kože i određenih karcinoma.

Saznajte i Koje namirnice treba da jedete kuvane, a koje presne?

ORASI

Orasi su prepuni antioksidanata i omega 3 masnih kiselina, koje značajno smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Ako konzumirate samo 28 grama oraha (šaka oraha) pet ili više puta nedeljno, možete da smanjite rizik od kardiovaskularnih oboljenja za skoro 40 procenata.

Konzumiranje ribe triput tjedno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva

LANENO SEME

Laneno seme je bogat izvor omega 3 masnih kiselina, koji pomaže u smanjenju upale i uspešno sprečava srčana oboljenja i dijabetes.

https://www.menshealth.rs

You may also like...