Sve više dece se otruje kućnom hemijom: Moguće posledice su trovanje, koma i epileptični napadi

Deca mlađa od šest godina lako mogu da zamene deterdžente sa igračkama ili slatkišima te je neophodno sigurnije pakovanje hemikalija za domaćinstvo, pokazalo je američko istraživanje
Više od 700 dece u poslednje dve godine je završilo u američkim bolnicama zbog posledica gutanja mekanih prozirnih paketića sa tečnošću za pranje veša koje su zamenili s igračkama ili slatkišima, pokazalo je američko istraživanje objavljeno u stručnom časopisu “Pediatriks”.

Među najozbiljnijim zabeleženim komplikacijama bili su koma i epileptični napadi, ukazuju stručnjaci i dodaju da su centri za pomoć pri trovanju u dve godine primili više od 17.000 poziva zbog tih prizovoda..

Pozivi su se uglavnom odnosili na decu mlađu od šest godina, pri čemu većina nije bila ozbiljno ugrožena, ali je jedno dete prošle godine preminulo.

 

Prema rezultatima istraživanja, 30-toro dece je završilo u komi, 12 je imalo epileptične napade, a 144 opekotine rožnjače. Zbog toga, stručnjaci ukazuju na potrebu sigurnijeg pakovanja hemijskih proizvoda za domaćinstvo.

https://stil.kurir.rs

You may also like...