Proteinske bombe za zdrave kosti i jake mišiće: Ove namirnice imaju više belančevina od jaja!

Na prvi pomen proteina, većina će pomisliti na jaja, ali postoje namirnice koje su bogate proteinima
Proteini ili belančevine su neophodne za rast i regeneraciju celog organizma i uz vodu su najvažnije materije u telu.

Zaslužni su za razvoj mišića, tkiva, kostiju, kože, krvi, noktiju i unutrašnjih organa, uključujući srce i mozak.

Sadrže esencijalne i neesencijalne aminokiseline. Neesencijalne amino kiseline telo proizvode samostalno, dok se esencijalne unose hranom. Mogu se naći u skoro vašoj hrani, osim u rafiniranim šećerima i mastima.

Bez proteina nema izgradnje mišića, što dobro znaju svi oni koji naporno vežbaju. Ako ne jede dovoljno proteina, telo koristi mišiće kao izvor energije, odnosno „jede samo sebe“.

Zvanična preporuka iznosi 1,2 grama proteina po kilogramu telesne mase, ali samo za one koji nisu fizički aktivni. Tako jaje prosečne veličine ima oko 6 grama proteina, u zavisnosti od veličine veličine varira od 4,9 grama (malo) do 7,3 grama (veliko).

Sveži sir

Sir sadrži velike količine proteina, što je od suštinskog značaja za održavanje postojećeg i podsticanja novog rasta mišića. Razni sirevi mogu sadržavati proteine ​​od 18 do 36 grama. 100 grama sira ima oko 20 grama proteina, dok 100 grama jaja (2 veće) ima oko 13 grama proteina.

Odličan je u proteinskim palačinkama, au smesu dodati jaja, maslac, mleko, prašak za pecivo i malo soli.

 

Piletina

Piletina je takođe u prednosti u odnosu na jaja po količini proteina.

U komadu veličine dlana ima čak 25 grama.

Ako želite nešto uzbudljivo na jelovniku, isprobajte krokete piletinom, a odlična je tortiljama.

Proteini: Oni su čuvari celog organizma, oblikuju telo, a prevelika količina izaziva rak i gojenje!

Konzumiranje ribe triput tjedno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva

Tuna

Tuna u konzervi spada u jedan od najlakše dostupnih izvora proteina u današnje vreme i čest izbor kada želimo da pojedemo nešto na brzinu. Od tune se pravi fina pašteta i brza salata s testeninom. 100 grama tune ima 30 grama proteina. Pored toga, bogata je omega 3 masnim kiselinama koje štite srce.

Tofu

Tofu je sir od soje koji je prava riznica proteina. Pored toga, sadrži i vlakna, gvožđe i kalcijum. 100 grama tofua ima 8 grama proteina, a samo oko 70 kalorija.

Da biste izvukli najbolje iz tofua, potrebno je ga marinirate u začinima ili mešate s drugim namirnicama, te skuvajte, dinstajte, pržite i pecite.

Sočivo

Pola šolje kuvanog sočiva ima čak 9 grama proteina, a ako uzmemo u obzir i ostale dobrobiti koje ima na organizam, savet je da uvrstite u jelovnik.

Poed toga, bogata je vitaminom B, fosforom, magnezijumom, cinkom i gvožđem.

 

Leblebija

Leblebija je jedan od najboljih izvora proteina. Najčešće se koristi kao varivo ili dodatak jelima sa povrćem. Priprema se kao mladi pasuIj ili grašak. Šolja leblebija ima oko 15 grama proteina.


Semenke bundeve

Bogate su proteinima, vlaknima, mineralina i vitaminima, te su prave male hranljive bombe. 100 grama semenki bundeva ima čak 19 grama proteina.

Semenke bundeve možete jesti samostalno kao zdravi međuobrok ili dodati salatama, supama i brojnim drugim jelima.Batalite grickalice:

Semenke bundeve su ukusnije, a čuvaju zdravlje od glave do pete!

ZDRAVI RECEPTI: umesite hleb od spelte i semenki za samo 3 minuta

Bademi

Vrve od zdravih masnoća i prehrambenih vlakana i potpuno su prirodan izvor proteina. 100 grama badema ima 21 gram proteina. Preporuka je da pojedete šaku badema dnevno.

10 najkorisnijih namirnica za srce i krvne sudove: Hrana kao lek!

Soja

Soja poznata kao “hrana bogova” je mahunarka izuzetne hranljive vrijednosti i spada u namirnice biljnog porekla koje sadrže najviše proteina. Sušena zrna soje izuzetna je zbog visokog udela proteina koji čini čak 40 odsto njenog sastava.

Jedna šolja, što je oko 170 grama sadrži oko 30 grama proteina. Činija kuvane soje obezbeđuje oko 22 grama proteina.

Spirulina

Spirulina sadrži kvalitetne biljne proteine, 3-4 puta više od govedina i 5 puta više od jaja. Ovi proteini su biološki kompletni jer sadrže sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline. Samo dvije kašičice ovih morskih algi sadrže čak 8 grama proteina i samo 40 kalorija. Spirulinu možete posuti po salati ili pečenom povrću.

 

(Stil.Kurir)

You may also like...