Lekovita moć zaboravljenog voća: Pomaže u liječenju anemije, probave i bolesti bubrega!


Dren pripada porodici drenova, a na našem podneblju, raste kao samonikla vrsta. Njegovi plodovi imaju veliku lekovitu i hranljivu vrednost.

Poznat je i po nazivima drenjina, bila svibovina, crveni drijenak, drenak, drenić, drenjula, drinika, drenovina, rumeni dren, šupaljka.

U Italiji i južnoj Francuskoj beru se nedozreli plodovi i konzerviraju kao masline. U Nemačkoj se ukuvavaju sa šećerom i sirćetom, dok se u Rusiji upotrebljava kao začin za mesna i riblja jela.

Dren u narodu ima dosta simboličkog značenja, a uzrečica “zdrav kao dren” zadržala se do današnjih dana. Nekada su mu se pripisivala i natprirodna svojstva kao drvu ozdravljenja. Smatrao se zaštitom od udara groma i uroka.

Zašto se u narodu od davnina kaže – biti zdrav k’o dren?

Od zrelih plovoda drenjina pripremaju se pekmezi, voćni sokovi i vino. Puni su vitamina C i zato su odlilni kao dodatak ishrani tokom zime kada nema dovoljno svežeg voća.

Kiselkasti plodovog voća koji skuplja usta, upotrebljava se nezreo i efikasan je u lečenju različitih crevnih tegoba praćenih dijarejom, krvarenja polipa, upale debelog creva i grozničavih stanja kod bolesti probavnog trakta. U tu svhu se upotrebljava čaj od kore i ploda drena, kao i kompot od plodova.

MAJČINA DUŠICA, NENADMAŠAN LIJEK ZA SVE: JEDINA BILJKA U KOJOJ NEMA NIČEGA ŠTO NE VALJA!

Plodovi drena sadrže veliku količinu antioksidanasa koji stvaraju zaštitu od štetnih slobodnih radikala. Oni su povezani s nižom učestalošću i nivoom smrtnosti koju uzrokuju tumori i srčana oboljenja. Antocijani, iz plodova, imaju antioksidaciona i protivupalna svojstva.

Dren takođe pomaže i u lečenju grla, anemije, boginja, bolesti bubrega, hemoroida, dijabetesa, kao i kod zarastanja rana.

https://stil.kurir.rs

POGLEDAJTE  ŽENSKO ZDRAVLJE: koje obloge treba koristiti protiv cista na dojkama

You may also like...