RECEPT ZA NAJBOLJI PEČENI ŠEĆER

Sastojci:

1 kg šećera
250 ml mlijeka
100 gr oraha

priprema:

Od kilograma šećera uzeti tri fildžana šećera i staviti u šerpu (najbolje bi bilo uzeti kakvu dobru šerpu sa debelim dnom) pa na električnu i pojačati na najveću temperaturu.Kašikom (najboljim drvenom) se miješa dok se šećer ne istopi i ne postane karamelizovan.Zatim u to sipati mlijeko i miješati,ali pazite da se ne opečete.

Dok se karamelizovani šećer istopi od sipajte ostatak šećera i miješajte dok ne počne ključa, kad počne ključa i dalje miješajte ili od trenutnog ključa računala da pet minuta ključanja skine šećer, samo vam mora proći pet minuta da biste dobili šećernu biometriju.

Kada skinete šećer sa ringle nastavite miješiti još jednu petnestak minuta,sve zavisi od brzine miješanja,pred samo istresanje šećera uspite orahe isjeckane i još malo mijesite.Ako se pitate kako ćete znati da li je šećer gotov,jednostavno gledajte stranice šerpe,ako se počelo hvatati na stranici odma ga izvaditi inače teže izliti ako ga previše ohladite miješajući.

Tepsiju u kojoj ce te istresti šećer malo polijte vodom i izlijte vodu i zatim odma istresite pečeni šećer.Kad se malo ohladi šećer isječite ga po želji na kocke.UZ kafu i mlijeko nema bolje slastice,vjerujte :

http://recepti-zanimljivosti.blogspot.com

You may also like...