Napravite domaći začin za svoja jela.(Recept)


Začinska mješavina jedna je od stvari koje mama i ja tradicionalno pripremamo početkom rujna. Ta je tradicija naslijeđena s mamine strane obitelji jer su baka i deda svake godine na mašinicu za meso mljeli mrkvu, celer, rajčicu, kelj i drugo povrće kako bi dobili domaću, svježu mješavinu.

U prošlosti je ovo bio dugotrajan proces, ali uz pravu modernu opremu zadatak se obavi vrlo brzo. Šaka celera, mrkve, rajčice, peršina i tako u par krugova. Na kraju dodate kilogram soli koja služi kao konzervans i vaša domaća mješavina začina je gotova. Uskoro će mi poslužiti kao temelj za neki dobar grah ili gulaš, a do tada dijelim s vama recept kako biste i sami napunili police u špajzi s teglicama.

Sastojci: 1.5 kg narančaste mrkve 1.5 kg peršina (list i korijen) 0.5 kg kelja 1 kg celera (list i korijen) 1 kg rajčice 1 kg ljubičastog luka 1.2 kg soli Postupak Odvojite lišće od korijena perina i celera. Ogulite mrkvu, celer i peršin. Povrće prerežite na manje komade kako bi stalo u multipraktik. Sameljite povrće u multipraktiku pritom pazeći da su omjeri povrća prilikom otprilike jednaki. Nakon što ste samljeli povrće, umiješajte u smjesu sol i napunite teglice. Nakon otvaranja čuvajte proizvod u hladnjaku.

https://gastro.24sata.hr

You may also like...