Ostanite zdravi uz jesensku superhranu

Listovi mijenjaju boje, tople veste i čizme su postale sastavni dio garderobe i bundeve koje se nalaze u svakom dućanu i na tržnici. To može značiti samo jedno – stigla je jesen!

S promjenom godišnjih doba dolazi i mijenja se u sezonskim namirnicama. Ovdje je popis najboljeg jesenskog voća i povrća koje svrstavamo u kategoriju superhrane:

Cvjetača
Cvjetača najbolje uspijeva u jesen i ona je fantastičan izvor hranjivih tvari. Jedna šalica cvjetače sadrži samo 27 kalorija i ima više od 3/4 dnevne vrijednosti vitamina C, što pomaže u borbi protiv prehlade.

Ona također sadrži vitamin K, koji je neophodan za zgrušavanje krvi, te vlakna za pomoć u probavi.

Bundeva
Bundeva je sada sveprisutna jer raste najbolje u jesen. Jedna šalica bundeve sadrži samo 30 kalorija, bogata je vlaknima i ima preko 200 posto preporučenih dnevnih doza vitamina A. To znači da je dobra za vašu struku, srce i oči.

Prokulice
Prokulice su vjerojatno jedno od najomraženiji namirnica, ali možda mijenjaju mišljenje kad saznaju koje zdravstvene beneficije nos u sebi. Samo 1/2 šalice prokulice sadrži gotovo 100 posto dnevnih vrijednosti vitamina K, što pomaže u zacjeljivanju rane.

Prokulice su također dobar izvor folata, koji sudjeluje u stvaranju nove stanice. Konačno, prokulice sadrže želje potrebne za transport kisika kroz tijelo.

Kruške
Jeste li znali da kruške rastu najbolje u jesen? Koža kruške sadrži vlakna koja pomažu u probavi da su kruške odličnog izvora vitamina C i bakra, a pomažu u održavanju zdravog imunološkog sustava.

Brusnice
Brusnice su bogate antioksidansima, koji sprječavaju upale i slobodne radikale. Oboje mogu uzrokovati štetu na stanicama i konačnici uzrokovati kronične bolesti, poput raka i bolesti srca.

https://www.krenizdravo.rtl.hr

You may also like...