Kašalj je prvi signal upozorenja: Zašto se javlja i kako se najbolje liječi!


Jedan od najčešćih signala koji nam tijelo šalje jeste kašalj. To je zapravo refleks kojim se disajni putevi čiste od materija koje ih nadražuju. Razlikuju se prema karakteru – suh i produktivan, i prema trajanju – akutan i hroničan kašalj, piše “Stil“…

Uzroci kašlja veoma su brojni – kašalj može biti potuno bezazleni odgovor organizma na iritaciju, ali i alarmantan signal da se vaše tijelo bori sa opakom bolešću.

Baš zato što uzroka ima na desetine, ljudi kašalj često otpisuju kao pojavu koja će brzo proći i kojoj ne treba posvećivati previše pažnje, što u nekim slučajevima može da bude fatalna greška.

Najčešći uzroci suhog kašlja su suh i zadimljen vazduh, alergije, infekcije disajnih puteva, astma…

Virusi i grip najčešće izazivaju produktivni, ali i tada može prvo da se javi suhi kašalj, koji nakon dan-dva “sazrijeva”.

Važno je da obratite pažnju i na trajanje kašlja. Akutni kašalj traje do tri sedmice, dok se sve duže od toga smatra hroničnim kašljem, kojem je neophodno pronaći uzrok.

Pored dužine i tipa kašlja, obratite pažnju i na to da li ga prate drugi simptomi. Ako se uz kašalj javlja promuklost, temperatura, sekret, vjerovatno se radi o virusu, pa bi bilo dobro da posjetite doktora.

Obratite pažnju i na izgled sekreta – ako je žute ili zelene boje, vjerovatno se radi o bakterijskoj infekciji, upali sinusa ili čak bronhitisa. Sa druge strane, sluz ružičaste boje uz glavobolju i temperaturu može biti znak upale pluća, a ako je se u sekretu vide i tragovi krvi, može biti riječ i o kanceru ili tuberkulozi.

Ukoliko kašalj traje duže od tri sedmice, a pritom ga prate zviždanje i bol u plućima, krv u iskašljanom sekretu, vrtoglavice, hitno se obratite vašem doktoru, jer ovo mogu biti simptomi teških bolesti pluća.

Postoji nekoliko načina da spriječite ili ubrzate liječenje kašlja:

Redovno provjetravajte prostorije.
Na radijatore postavite posude sa vodom, kako biste spriječili isušivanje vazduha.
Redovno čišćenje doma može da spriječi kašalj izazvan alergijskom reakcijom na prašinu, grinje…
Koristite prirodna sredstva za održavanje domaćinstva – kašalj može da se javi i kao reakcija na hemijska isparenja.
Pokušajte što više da podignete imunitet – spavajte dovoljno, unosite vitamine, izbjegavajte cigarete i alkohol.
Ne čekajte da se kašalj pogorša – na vrijeme počnite sa korištenjem odgovarajućeg preparata za iskašljavanje.

https://www.haber.ba/

You may also like...