IZLEČITE GLAVOBOLJU samo sa jednim listom KISELOG KUPUSA

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka.
Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Kao lijek se koristi više od 2.000 godina: Cvekla pomaže kod ovih 7 tegoba.

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije.

LETNJI KISELI KRASTAVCI: Kako ukiseliti krastavce za samo dva dana!

Kiseli kupus pospešuje zarastanje rana, a deluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svraba na koži usled različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mesto stavite oblog i omotajte ga zavojem ili gazom. Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom. Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i deci, piše alternativazavas.

MOŽDA VAS ZANIMA

KAKO SE KISELI KUPUS: Tradicionalni načini su najbolji, a stvarno se lako izvode uz ove korake

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus.
Od početka kiseljenja kupusa, kod nas se tradicija nije puno mijenjala. Jedna od najstarijih tehnologija je biološko kiseljenje, a razlike mogu biti u tome kako je kupus narezan prije kiseljenja – cijeli, cijele glavice ili rezani. Za kvalitetan kiseli kupus, potrebno je imati kvalitetan svježi kupus.

POGLEDAJTE  101 NAČIN UPOTREBE KUKURUZA: Snižava kolesterol, štiti od raka i bolesti srca, pomaže kod upale jajnika …

Kako se kiseli kupus

Prije nego odlučite kiseliti, potrebno je kupiti (ili uzgojiti) kvalitetan kupus. Glavice za kiseljenje moraju biti zdrave, čvrste i težine oko 1,5 kilograma.

Kada se reže trebate ukloniti dva ili tri vanjska lista, dok vađenje centralnog korijena nije nužno. Kiseljenje se može odraditi u plastičnim posudama ili vrećama, ovisno o tome koliko kupusa ćete kiseliti. Ako kiselite cijele glavice, njih je bolje staviti u vreće. Uz to će vam biti potrebna sol, a preporučljiva koncentracija je 4% za kiseljenje kupusa u glavicama. Uzmite u obzir kada ga stavljate u posude da optereti tek do 25% cijele zapremnine posude. Posuda (ili vreća) mora se držati na temperaturi od 18-22°C jer je to optimalna temperatura za kiseljenje.

kako se kiseli kupus

Dakle da sumiramo, za kiseljenje vam je potrebna plastična posuda ili vreća, sol – cca kilogram soli na 30 kilograma kupusa, pamučna krpa velike gustoće, kamen ili tegla zapremnine 1,5 litre.

kako se kiseli kupus

Koraci za kiseljenje kupusa

očistiti glavice kupusa od površinskog sloja – oprati ih

zarežite male križiće na korijenu glavica

stavite glavice u posudu

nekoliko glavica presijecite na četvrtine i polovine pa njih ugurajte između cijelih glavica da stoje čvrsto

nalijte vode dva prsta preko kupusa

preko kupusa stavite drveni ili plastični pritiskač

na raširenu krpu stavite sol, pa ju uvijte i stavite pored kamena – ovo služi za to da se sol polako otapa i pada do dna, tako da neće biti potrebno pretakanje rasola

zatvorite posudu čvrsto i držite tako 2 mjeseca na određenoj temperaturi

Kako bi bili sigurni da glavice kupusa ne budu izvan vode, pratite količinu vode nekoliko dana. Kamen ili teglu ispirite svako malo.

POGLEDAJTE  3 VOĆKE KOJE SMANJUJU KRVNI PRITISAK: prirodni lekovi za hipertenziju

Pri kiseljenju može doći do nekih problema. Ako sol u posudi ili vreći nije dobro raspodijeljena, može doći do tamnjenja i mekšanja kupusa. To se također može dogoditi ako je velika prisutnost zraka. Kako bi bili sigurni da je ukiseljeni kupus dobro ukiseljen, potrebno je da bude normalnog mirisa i čistog rasola – tekućine. Uz to budite pažljivi da pri svakom vađenju kupusa mijenjate foliju / vreću, ali i da operete pritiskače, to jest dasku.

ŠEĆERNA BOLEST: RASOL OD KISELOG KUPUSA SNIŽAVA POVIŠENI ŠEĆER

Sada kada ste već ukiselili kupus, pripremite ovaj odličan recept kao dodatak tjestenini.

Bit će vam potrebno:

500 grama rezanog kiselog kupusa – cca 2 glavice
1 glavica crvenog luka
2-3 češnja češnjaka
panceta, šunka, kobasica
pola žlice papra
malo peršina i lovorovog lista
1 žlica Vegete
1 dcl bijelog vina
sol
mast i ulje
tjestenina ili pire krumpir
Priprema:

Narežite pancete i slanine po izboru na malene komadiće. U tavu stavite malo ulja ili masti pa dinstajte meso na tome. Podlijte s malo vode. Nakon 10-ak minuta umiješajte narezani kiseli kupus pa dolijte malo vode. Dok se dinsta nasjeckajte češnjak pa ga dodajte u kiseli kupus uz Vegetu i lovorov list. U ovom koraku možete staviti papar i sol po želji. Dinstajte ovako još 30-ak minuta dok kupus ne omekša. Ovaj korak može trajati duže ili kraće, po želji. Povremeno podlijevajte vodom kako bi kupus bio u tekućem cijelo vrijeme. Zadnje podlijevanje stavite bijelog vina pa pustite da sva tekućina ispari.

Uz dinstani kupus možete skuhati tjesteninu ili napraviti pire krumpir.

https://informer.rs/

About the author