OVA BOŽIJA BILJKA MOŽE DA ZAMENI SVE LEKOVE: Koristite je što više!


Zova, bazga, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika; neka su od narodnih imena biljke koja u proleće zabeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih lekovitih cvetova.

Zova spada među najstarije i najlekovitije biljke sveta. Ona je hiljadama godina u službi čovečanstva, a Hipokrat ju je posebno cenio kada je za nju govorio da je upravo zova biljka koja može zameniti sve druge lekove na zemlji.

Zova je u našim krajevima dobro poznata i cenjena lekovita biljka koja se stolećima koristi u prirodnoj medicini. U poslednjih dvadeset godina naučna zajednica sprovodi istraživanja koja potvrđuju ta brojna lekovita svojstva.

Lekovita svojstva zove

Zovu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sistema. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u grudima, početni stadijum upale pluća, upale i infekcije grla… samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena lekovitost. Koristi se kao biljni lek za podsticanje imunološkog sistema, a kao i većina bobičastih lekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Zova je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je ukusa, što posebno cene deca. Njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta.

Cvetovi zove su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše ćelije od oštećenja, a zbog toga se zova koristi i u lečenju degenerativnih bolesti i kao i u prevenciji karcinoma.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripa i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje. Korisna je kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proleće cvet zove možete koristiti kao sredstvo protiv alergija. Zova sadrži i detoksikacijsko delovanje i pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezdi. Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje te leči vodenu bolest. Zova se koristi i u kremama protiv pega i mrlja na koži.

https://www.espreso.rs/

You may also like...