Smanjuje rizik od raka, dijabetesa, bolesti srca… Znate li koliko čaja dnevno trebate piti i koja vrsta je najzdravija?


Osim što ima blagotvoran utjecaj na rad srca i pomaže u prevenciji zloćudnih bolesti, brojna su druga svojstva čaja zbog kojih se možete opustiti i uživati ​​u svom omiljenom napitku.

Ispijate li šalicu čaja dok ovo čitate, činite dobro gotovo svakom organu u svom tijelu. Nezaslađeni čaj bogat je antioksidansima, koji sprečavaju kronične bolesti i pomažu u obnavljanju stanice u tijelu.

“Pravi čaj dolazi iz biljaka Camellia sinensis, koji sadrži antioksidanse poznate kao katehini. Oni uklanjaju slobodne radikale iz tijela i smanjuju upalne procese”, napominju stručnjaci.

Smanjuje rizik od nekih vrsta raka
Antioksidansi i spojevi koji se nalaze u čaju povezani s manjim rizikom od određenih karcinoma.

“Blagotvorni učinci utvrđeni su kod raka kože, prostate, pluća i dojke”, napominju stručnjaci.

Ima pozitivan utjecaj na zdravlje kože
Redovito konzumiranje crnog čaja može značajno smanjiti rizik od raka kože. Način na koji priprema priprema čini razliku. “Vrući crni čaj je kod pločastih karcinoma kože”, kažu liječnici. Otkriveno je da je vrući čaj koristan od ledenog, a vrijeme kuhanja uloge igra.

 

Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa
Svakodnevno konzumiranje crnog čaja može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 jer pomaže u kontroli šećera u krvi nakon obroka. Prema jednom istraživanju crni čaj može sniziti šećer u krvi i nakon konzumacije hrane koja sadrži saharozu.

Jača zube
Premda vam od ispijanja čaja tijekom dana zubi može lagano potamniti, ova navigacija se možda isplaćuje. Prema studijama u časopisu Oralna i maksilofacijalna patologija, zeleni čaj ima antibakterijski učinak koji može smanjiti razvoj bakterije u usnoj šupljini. Također, pijete li svakodnevno zeleni čaj kako biste mogli usporiti razvoj karijere na zubima.

Vaše srce će vam biti zahvalno
Protuupalna svojstva koja mogu učiniti da vam krvna živa budu opuštena, čista i prohodna, stvarajući tako manje stresa na vašem srcu.

“Katehini smanjuju upalu i tako inhibiraju stvaranje plakova u vitalnim arterijama”, napominju liječnici. Preporuka je piti tri šalice crnog čaja dnevno da bi vaše srce imalo koristi od toga.

Bojite se za svoje srce? Pijte zeleni ili crni čaj

Štiti od Alzheimerove bolesti
Kod Alzheimerove bolesti važno je da znate da li ćete prepoznati rane znakove jer se prije kretanja liječi, kvaliteta života pacijenta bit će veća. Ponešto se može učiniti u svrhu prevencije ovih bolesti.

“Zeleni čaj vam može pomoći da razvijete otpornost na stres i potencijalnu Alzheimerovu bolest. Polifenoli koji čaj sadrže stanice oštećenja”, kažu liječnici.

Ubrzava metabolizam
Jeste li znali da ste posvećeni zdravu i prihvatljiv način možete ubrzati metabolizam dok sjedite za kuhinjskim pulmom?

“Kofein u čaju pomaže poboljšati mentalnu oštrinu kao i ubrzati metabolizam i sagorijevanje masti (do 100 kalorija dnevno)”, kažu liječnici.

Pazite da ne pretjerate s kofeinom. Jedna šalica zelenog čaja sadrži oko 40 miligrama kofeina, a lijekovi preporučuju ograničenja dnevnog unosa kofeina na najviše 300 do 400 miligrama.

 

Koliko biste dnevno trebali popiti?
Nisu sva istraživanja na ovu temu jednoglasna u tome koliko čaja treba dnevno piti. Ono što bi vam trebalo biti cilj je postići najviše koristi bez pretjerivanja s kofeinom.

“Da biste dobili ono što je najbolje od zelene čaje, trebali biste ograničiti tri do pet šalica čaja dnevno”, preporučuju liječnici.

Koji je čaj najzdraviji?
Prilikom odabira čaja vodite računa da biste bili nezaslađeni. Čak i ako neki aromatizirani čajevi ne sadrže kalorije, i dalje mogu imati umjetnu sladila i konzervans. Odlučite se za izradu vlastitog čaja za razliku od kupnje već pripremljenog čaja.

“Što su listovi čaja više prerađeni, katehini će postati manje učinkoviti. Zeleni čaj minimalno se prerađuje i ima najveće zdravstvene koristi” objašnjavaju liječnike.

http://ordinacija.vecernji.hr/

You may also like...