Super ideja kako djecu zainteresirati za povrće


Ako muku mučite sa svojim mališanom koji na spomen povrća pobjegne brže nego vrag kad ga suočite s tamjanom, probajte s najnovijim savjetom američkih istraživača.

Naime, stručnjaci Sveučilišta Cornell su zaključili kako preimenovanje “dosadnog, običnog” povrća može promijeniti interes mališana za ovim zdravim namirnicama. Proveli su pokus i istražili kako promjena naziva povrća utječe na njihovu popularnost kod školaraca.

Tako su obične mrkve preimenovali u “mrkve za vid superheroja“ (X-ray vision) i “lansirali“ ih 147 učenika starih između osam i 11 godina u školskoj kantini. Dnevni meni bio je uobičajen, samo su mrkve dodane tri dana za redom. Prvog i posljednjeg dana mrkve nisu imale nikakav naziv, dok su drugi dan dobile novo, cool ime: zvale su se ili “hrana dana“ ili “mrkve za vid superheroja“.

Povrće

Istraživače nije nimalo iznenadila popularnost mrkve drugog dana: pojedeno je 66 posto porcija s nazivom “mrkva za vid superheroja“, usporedno s 32 posto mrkve “hrana dana“ ili 35 posto porcija mrkve bez naziva.

Probajte i vi svom mališanu “podvaliti“ dosadno povrće pod uzbudljivu novu namirnicu koju ne treba zaobilaziti ili za nju misliti da je neukusna. Također, klasična jela dekorirajte na nov način i uskoro će vaš kikić tražiti – još!

Kako jesti dovoljno voća i povrća?

Već i vrapci na grani znaju kako stručnjaci preporučuju pet porcija voća i pet porcija povrća svakodnevno! No, problem je što se većina ne drži ovog nepisanog pravila za dobro zdravlje.

U brzom i hektičnom ritmu svakodnevice, nemamo vremena planirati svoje obroke i posvetiti im onoliku pažnju koliku bismo trebali. voće i povrće nam daje zdravlje i snagu, a mi ga toliko često zanemarujemo!

Ove su namirnice siromašne kalorijama, a bogate vitaminima, mineralima, fitokemikalijam i vlaknima. Osim što se brinu za naše zdravlje, pomažu održati naš struk uskim.

Od doručka do večere
Počnite s doručkom: u jogurt umiješajte žlicu bobičastog voća, a u pahuljice od cjelovitog zrna narežite jednu bananu. Također, stručnjaci savjetuju konzumaciju grejpa ujutro kako biste potaknuli metabolizam i pospješili sagorijevanje kalorija.

Na posao ponesite jabuke, mandarine, banane, grožđe, naranče ili kruške koje će poslužiti kao idealne grickalice kada vas uhvati glad na pola puta do ručka. Malene (cherry) rajčice su idealne za nošenje a čak se ne moraju držati u frižideru. Držite ove namirnice u svojoj blizini – tako žete prije posegnuti za njima ako su vam u vidnom polju.

Umjesto keksa, opskrbite se sušenim voćem. Ove dehidrirane poslastice su prava zamjena za slatke grickalice i ne moraju se isključivo nalaziti u tortama. Umjesto vode, zašto ne biste popili voćni ili povrtni sok? Bitno je da on sadrži što manje šećera i što više prirodnog okusa.

U blender ubacite par jabuka, bobica grožđa, limun ili limetu i ciklu s dva decilitra obične vode. Dobit ćete zdravi smoothie u roku keks!

Povrće iskoristite za guste i kremaste juhe, a ne samo kao dodatak onim bistrima. Preporučujemo vam recepte naše bloggerice Nade Duhović koja je pripremila tople juhe za zimske dane (probajte juhu od bundeve, cvjetače, kestena ili blitve).

Kada radite pizzu kod kuće, poboljšajte joj okus i učinite ju zdravijom uz pomoć povrća: kukuruz, zelene artičoke, šparoge, špinat, rajčice ili paprike idealno se slažu s ovom vječnom poslasticom.

Ni smrznuto povrće nije na odmet u potrazi za formulom zdravlja 5+5 (pet porcija voća i pet porcija povrća). Grašak, mrkva, karfiol, grah, kukuruz… izbor je vaš.

http://ordinacija.vecernji.hr/

You may also like...