Beba rođena trudna, samo dan posle rođenja morala na carski rez

Kad je ultrazvuk pokazao da se u stomaku Monike Vegi nalaze dvije pupčane vrpce dok je bila u sedmom mjesecu trudnoće, pomislila je kako će možda roditi blizance – a ne jedno dijete.
Njeno nerođeno dijete je zapravo apsorbovalo drugi fetus. Stanje kolumbijske žene u trudnoći, poznato kao “plod u plodu”, izuzetno je rijetko.

Prema izvještaju Nacionalnog instituta za zdravstvo iz 2010. godine, taj medicinskise fenomen javlja kod jednog na svakih 50 hiljadu rođenih.

Nažalost, u Veginom slučaju to stanje nije zahtijevalo samo hitni carski rez za nju, već i za njenu bebu koju je nazvala Itzmara.

Djevojčica je podvrgnuta carskom rezu kad je bila stara samo jedan dan, piše ATI.

Parazitski blizanac u ovom slučaju, prema Mamás Latinasu, u medicinskim časopisima zabilježeno je manje od 200 slučajeva “fetus in fetu””, a uprkos tragediji gubitka jednog djeteta prije nego što je ono dobilo priliku za život, Vegin scenarijo je zapravo bio jedan od najsrećnijih slučajeva.

Ako se to komplikovano stanje ne dijagnostikuje, posledice mogu biti fatalne, pokazao je izvještaj British Medical Journala.

U njemu je opisan slučaj 17-godišnje Indijke koja je pet godina ignorisala rastuću kvržicu u svom abdomenu prije nego je konačno potražila pomoć.

Za mladu tinejdžerku je ta kvrga jednostavno uzrokovala bol u želucu i uticala na njene navike u ishrani.

Međutim, nakon što su ljekari proveli temeljne testove, ustanovili su da ta kvrga sadrži “više zuba”, zajedno s “dlakama, zrelim kostima i drugim djelovima tijela.” Djevojčica nije imala pojma da živi sa svojim mrtvim, parazitskim blizancem gotovo dvije decenije nakon što ga je apsorbovala u maternici.

Srećom, ljekari su uspjeli da uklone masu, što je dovelo do njenog potpunog oporavka.

“Jako sam se brinula, a srećom nakon operacije se osjećam dobro i bezbrižno. Stomak mi je napokon ravan, a i moji roditelji su sada mirni. Zahvaljujem svim ljekarima” – rekla je anonimna djevojčica.

Carski rez na bebi Slučaj Vege je nažalost bio daleko ozbiljniji i opasniji.

Srećom, imala je pomoć dr.Miguela Parra-Saavedra – profesionalca koji se nosio s visokorizičnim trudnoćama.

On je primio Vegu zbog porođaja carskim rezom, ali najnevjerovatniji dio cijelog postupka dogodio se samo 24 sata nakon što je Vega dočekala svoju djevojčicu na svijet.

Morali su da je predaju hirurzima kako bi obavili carski rez. Srećom, operacija je uspješno prošla, a očekuje se da dijete neće imati nikakvih dodatnih komplikacija.

Da majka i ćerka nisu bile podvrgnute tim hitnim operacijama, ova priča vjerovatno ne bi imala tako srećan završetak.

PREUZETO SA:https://admin.kodex.me/

You may also like...