Gospin trn u obrani jetre nakon kemoterapije


Prema podacima najnovijeg istraživanja, gospin trn štiti jetru od upala kod bolesnika koji imaju rak i prošli su kemoterapiju.

Stručnjaci, koji su svoje rezultate objavili na portalu Cancer, tvrde kako bi biljka pacijentima mogla omogućiti primanje jakih doza kemoterapije bez oštećenja jetre.

Narodni nazivi: badelj, bijeli stričak, bodena neža, gospin trn, magareća salata, ostropec, ošebalj, ošljebad, sjekavica, sikavica, šarena badeljka, šareni čkalj, trn svete Marije, zmijina trava.

Kemoterapija često uzrokuje upalu jetre, a liječnici su tada primorani sniziti količinu lijeka ili čak ponekad prestati s terapijom jer ona previše šteti bolesniku. Klinička su istraživanja proučavala dobrobitan utjecaj gospinog trna na oštećenu jetru cirozom ili toksinima (kao što je otrovanje gljivama).

Stručnjaci predvođeni doktoricom Karom Kelly iz njujorške Prezbiterijanske bolnice proveli su studiju s djecom koja boluju od akutne limfoblastične leukemije, a jetra im je oštećena zbog terapije.

Pedesetero je mališana primalo gospin trn ili placebo lijek gotovo mjesec dana. Nakon dodatnih 28 dana liječnici su ustanovili kako su pacijenti koji su uzimali gospin trn poboljšali funkcije jetre. Također je manje bolesnika moralo primiti manju dozu lijekova: doze kemoterapije su smanjene 61 posto u toj skupini, usporedno sa 72 posto iz placebo skupine.

Kada su u laboratoriju analizirali djelovanje ove biljke na sposobnost kemoterapije u borbi protiv leukemije, istraživači su ustanovili kako ona nema kontraindikacije.

Iako su rezultati ohrabljujući, istraživači tvrde da su daljnje studije pred njima, kako bi mogli dokazati koliko je učinkovita terapija gospinim trnom i koliko dugo mora trajati.

Gospin trn je čvrsta, grmolika sredozemna biljka koja se koristi kod bolesti jetara, žučnog mjehura i povišenih masnoća u krvi. Naraste do 90 cm u visinu s velikim, izduženim, trnovitim listovima nepravilna oblika s nesimetričnim bijelim mrljama, koji izgledaju kao da su poprskani mlijekom.

Za njenu je ljekovitost najzaslužniji sastojak silimarin koji djeluje višestruko pozitivno – aktivira enzime koji u jetrima razgrađuju štetne tvari, potiče obnovu oštećenih stanica, poboljšava imunitet itd.

http://ordinacija.vecernji.hr/

You may also like...