Kuhajući na krive načine, možete povećati rizik od nastanka raka.


Možda je savršen kuhar, ali svejedno možete u kuhinji činiti stalno jednu te iste greške bez da ste toga svjesni.

Donosimo par savjeta kako ih izbjeći ili makar ne ponavljati često …

Najbolje božićne torte

1. Zagorena hrana
Sirova i slabo kuhana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorena hrana može učiniti isto. Ako hranu pripremate na vrlo visokoj temperaturi, možete pripremiti namirnicu, tako da stvarate hemikalije koje mogu uzrokovati nastanak raka. utjecaji na promjenu u DNA što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

Heterociklički aromatski spojevi (HCA) i policijski aromatski ugljikovodici su dvije kemikalije formirane kada se mešavina kuha u visokoj temperaturi, što može uzrokovati promjenu u DNK što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

Ideja za ukusnu večeru: Pizza s puretinom i sirom

Ako ne možete odrediti pečenu hranu, praktikujte kuhanje na indirektnoj vatri. Na taj način će se na vaš način savršeno skuhati i dobiti fini miris, a izbjegavajte ste kuhanje na direktni vatri.

2. Prženje u dubokom ulju
U ovom slučaju nije samo u pitanju prijetnja od unosa viša neželjenih kalorija, već hemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na primjer krumpir, pržiju na visokoj temperaturi. Akrilamid je kemijska supstanca koja se najviše koristi u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se u dim dim cigaretama, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi kemikalijama. Na s taje i kada se određena hrana, poput one koja sadrži škrob.

Iako studije danas nisu potvrdile jaku vezu između ove hemikalije i razvoja raka, bolje je “igrati sigurno” i smanjiti plamen dok kuhamo.

3. Zagrijavate pogrešna ulja
Određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na visokoj temperaturi, ali poručujući kako ono neće ispustiti štetne toksine tokom zagrijavanja. Nutricionistkinja Bridget Bennett kaže kako se maslinovo ulje, tokom zagrijavanja “raspada”, čini velikim brojem važnih tvara, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

Nutricionisti otkrili pravu istinu: Jaja hrane mozak i čuvaju zdravlje, ali ako ih ovako pripremite!

Ulja poput suncokretovog, sojinog i kukuruznog, takođe se “raspada” na visokoj temperaturi i u proizvodima potencijalno opasnim sastojcima poput lipidnog peroksida, koji objedinjuje zdrave stanice u tijelu, te akrolein, koji smatra da uzrokuje nastanak raka.

Ne, ne odbacujte odmah ova ulja jer ih možete koristiti za pripremu salata ili namaza. Pronađite ukusan način kako ga uvrstiti u prehranu, ali ga ne morate zagrijavati na visokoj temperaturi.

http://ordinacija.vecernji.hr/

POGLEDAJTE  GOJITE SE I ŽUDITE ZA HRANOM – FALI VAM DOPAMIN: OVAKO SE HRANITE 2 MESECA I KONAČNO DOVEDITE TELO U RED!

About the author