Prhki linzeri: Keksi bez kojih ne možemo zamisliti Blagdane


U brojnim obiteljima diljem naših krajeva i ostatka Europe, napose germanskih predjela, blagdanski stol nije potpun bez svima nam dragih linzera, jednih od najstarijih poznatih slastica na svijetu koja se uspjela održati do današnjih dana.

Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, smještenom kraj Dunava i poznatom po bogatoj kulturnoj i glazbenoj povijesti, keksi linzeri danas su nezaobilazan sastojak Blagdana.

Prhko tijesto bogato maslacem i pekmezom ili marmeladom a zanimljivo je da su linzeri kakve znamo u današnjem obliku nastali sasvim slučajno od recepta za tortu.

Takozvana Linzertorte (ili Linzer torta) osmišljena je 1653. godine. Osnovu je činilo prhko tijesto s maslacem, kao i danas u keksima, uz dodatak pekmeza od crnog ribiza. Na gornju površinu premazanu pekmezom dolazila je mreža od tijesta. U narednim godinama od istih su sastojaka napravljeni prvi keksi, a veličinom manji bili su praktičniji za posluživanje. U sredini je bio izrezan i krug koji je predstavljao tzv. oko Linzera. Prvi ih je počeo prodavati Johann Konrad Vogel.

Više od dva stoljeća kasnije izvorno austrijski recept u Sjedinjene Američke Države donio je austrijski iseljenik Franz Holzlhuber, a američko se stanovništvo oduševilo desertom.

Kako su pak naši krajevi dugo bili pod habsburškom vlašću, njihova je kuhinja neminovno utjecala i na hrvatsku, a linzeri su samo jedan u nizu primjera.

Ovaj desert koji u nama budi najljepše uspomene vrlo je jednostavan za izradu. Osnovni sastojci su maslac, marmelada ili pekmez, bijelo brašno i vanilijin šećer, no za bolji okus možete dodati i malo korice limuna, prstohvat cimeta i mljevene bademe, baš kao što je to bilo u originalnom receptu iz 17. stoljeća.

Sastojci za linzere:
• 300 g glatkog brašna
• 200 g maslaca
• 100 g šećera
• 2 vaniljin šećera
• 1 jaje
• 50 g marmelade ili pekmeza prema vlastitom odabiru (mi predlažemo marelicu ili šljivu)

Priprema:
Od brašna, maslaca, šećera i jaja ručno umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se jedan sat ohladi u hladnjaku. Nakon toga ga izvaljajte, kalupima izrežite oblike i ne zaboravite na jednoj polovici keksića izrezati i rupu u sredini kroz koju će se vidjeti pekmez. Pripazite na to da imate jednak broj kako onih cjelovitih tako i onih s rupama da biste ih kasnije mogli povezati u parove.

Kekse ispecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih. Za 10 minuta keksi će biti gotovi. Nakon što ih izvadite iz pećnice, pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a potom ih spojite uz pomoć pekmeza ili marmelade. Na kraju na njih možete dodati šećer u prahu. I to je to!

Ako smo ovim receptom u vama probudili skrivenog sladokusca, pokušajte napraviti i Raffaelo kuglice.

zadovoljna.dnevnik.hr

You may also like...