CRVENA ČUVA SRCE, BELA TERA ALERGIJE: Jeste li znali kako boje utiču na ljudski organizam i zdravlje?


Prirodne boje voća i povrća koje jedemo, osim što čine našu trpezu lepša i dekorativnost, blagotvorno deluju na našem organizmu i pomažu u sprečavanju i “lečenju” raznih oboljenja.

Saznajte koje boje pomažu kod kojih tegoba.

Bela pomaže kod nazebe i alergije

Namirnice bele boje, posebno crni i beli luk, bogate su nutrijentima koji jačaju imunitet i pokazatelji su kao delotvorni antihistaminici u borbi sa alergijskim reakcijama kao što su svrab, kijanje i lečenje nosa.

Crni luk se uspješno koristi kao “lek” za prehladu, kašalj, astmu i bronhitis, reguliše šećer u krvi i djeluje kao laksativ. Poznato je da beli luk ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Za takvu reakciju zasluženo je sumporno jedinjenje alicina koje nastaje pod uticajem kiseonike prilikom sečenja ili žvakanja ovih namirnica. Takođe, beli luk razređuje krv, jača srce i krvotok.

NE PROPUSTITE

Svakodnevna konzumacija badema smanjuje rizik od srčanog udara za 45%

Crvena za zdravlje srca

Crveno voće i povrće bogato je moćnim antioksidantima koji igraju značajnu ulogu u očuvanju zdravlja jer sprečavaju slobodne radikale da nanose štetu ćelijama naše organizacije. Jedan od njih je likopen koji im daje crvenu boju i koji u velikoj mjeri pomaže u sprečavanju bolesti srca. Najviše ga ima u paradajzu, crvenoj paprici, crvenom grejpu …

Za razliku od vitamina C, likopen deluje efikasnije kada se voće ili povrće skuva.

Takođe, crvene jabuke su bogate kvercetinom koji blagotvorno deluje kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usne duplje, dojke, jajnika, želuca, jetre, disajnih puteva i debelog creva.

Savet

Ovo treba da znate o ishrani ako imate povišen nivo holesterola

Narandžasta reguliše holesterol

Osim što osvežava i podiže energiju, naučnici tvrde da sveže ceđeni sok od pomorandže pomaže regulisanju holesterola. Jedna američka studija je pokazala da tri čaše soka od pomorandže dnevno povećavaju dobar holesterol za 21 %, a smanjuju loš za 16 %!

Još jedna namirnica narandžaste boje se pokazala kao dobar regulator holesterola. Šargarepa, osim što štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema i tumora, reguliše šećer i poboljšava vid, sadrži posebnu vrstu vlakana, kalcijum pektat, koji smanjuje nivo holesterola u krvi.

Žuta za bolje varenje

Dokazano je da žute namirnice ublažavaju stomačne tegobe i pospešuju rad probavnog trakta. Žitarice, mango, kruške, ananas, papaja i žuta paprika su bogate vlaknima, flavonoidima i enzimima koje olakšavaju varenje, posebno proteina i ugljenih hidrata.

NE PROPUSTITE

Iscedite limun bez sečenja: Ovaj trik će vas fascinirati! (VIDEO)

Banana, zbog svog mekog sastava i glatkoće koristi se kod poremećaja rada creva. Ona neutrališe prejaku kiselinu i smanjuje nadraženost želuca oblažući njegovu unutrašnjost.

Osim toga, namirnice žute boje pokazale su se kao odlični pojačivači imuniteta, a posebno se izdvajaju žuta paprika i mango.

Zelena za bolji vid i vitku liniju

Zeleno povrće sadrži lutein, hemikaliju koja pozitivno deluje na vid. Jedna studija utvrdila je da je kod ljubitelja zelenog povrća smanjen rizik od staračkog slepila čak za 57 % u odnosu na osobe koje ga ne koriste u svakodnevnoj ishrani. Preporučena nedeljna doza luteina iznosi 6 mg, što se može izjednačiti sa šest obroka spanaća.

Poznato je i da zelena boja smiruje, pa je nutricionisti preporučuju osobama koje imaju naviku da brzo jedu. Dakle, za vitku liniju jedite tikvice, brokoli, špargle, krastavce, spanać i sve vrste zelenih salata.

Plava za bolji rad mozga

Istraživanja su pokazala da borovnice, zahvaljujući antioksidantnom antocijaninu, pospešuju rad mozga, poboljšavaju memoriju i koriste naše motoričke sposobnosti, a ispostavilo se i da igra značajnu ulogu u prevenciji od Alchajmerove bolesti.

Poznata su i druga lekovita svojstva borovnice. Redovnim konzumiranjem ovog bobičastog voća štitite se od srčanih bolesti, visokog holesterola, starenja, kao i nekih vrsta raka. Važno je znati da termalna obrada borovnicama ne oduzima lekovita svojstva, pa ih slobodno možete staviti u kolače.

https://glossy.espreso.rs/

You may also like...